Új szereplői lehetnek a Formula 1-nek jövőre

A Volkswagen konszern drágább és legdrágább tagja csatlakozhat.

2021. október 31., 17:26

Szerző:

A 2022-es F1-es szezonban a Mercedes, a Ferrari és a Renault lesz jelen motorgyártóként a száguldó cirkuszban. Melléjük tervezi a beszállást a Porsche és az Audi. A két márkát birtokló Volkswagen vezetősége november elején dönt majd a beszállásról.

A csapatok minél előbb tisztázni szeretnék a 2026-os szezontól életbe lépő, erőforrásokkal kapcsolatos szabályokat, hiszen a Formula 1-hez való csatlakozást fontolgató gyártóknak is fontos, milyen kritériumok szerint kellene majd megépíteni a motorokat. Az F1 Insider cikke szerint 2026-ban a McLaren az Audival, illetve a Red Bull a Porscheval indulhatna. Az osztrák istállónak jelenleg a Honda szállítja a motorokat, a 2022-es szezontól azonban megszűnik az együttműködés, a Red Bullnál pedig úgy döntöttek, létrehozzák a saját motorfejlesztési részlegüket.

Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója korábban úgy fogalmazott, hogy bár szeretnének függetlenek maradni, ha egy gyártóban felmerülne az együttműködés gondolata, nem lenne ellenükre a partnerség. A VW vezetősége novemberben ül össze a wolfsburgi központban, ott döntenek majd arról, hogy a két márka beszálljon-e a Formula 1-be.

(Kiemelt kép: Lando Norris, a McLaren brit versenyzője MTI/EPA/AFP/Ozan Kose)