Oltatlanul indul az olimpiai téli játékokon a parallel snowboardos olimpiai bajnok

Patrizia Kummer úgy kezdte meg pekingi karanténját, hogy még az olimpiai kerettagsága sem volt biztos.

2022. január 22., 21:10

Szerző:

Patrizia Kummer olimpiai bajnok parallel snowboardos nyíltan vállalja: nem vette fel a koronavírus elleni védőoltást. Az olimpiai szerepléshez ugyan az oltás nem kötelező, azonban annak, aki úgy dönt, hogy ezt az utat választja, egy háromhetes karantént kell vállalnia a játékok megkezdése előtt (ez alól csak nagyon indokolt jogi vagy orvosi esetben lehet felmentést kérni) – írta az Eurosport.

A svájci sportoló már egy hetet lehúzott a háromból az olimpiai karanténhotelben. „Tavaly áprilisban hoztam meg a döntést, hogy nem oltatom be magam, de akkor még nem lehetett tudni, hogy ez mivel jár az olimpia tekintetében. Szeptember óta azonban tisztában vagyok vele, hogy ha az olimpiára akarok jönni, karantén vár rám. Teljesen megértem és elfogadom, hogy itt kell lennem, tudom, hogy ez az emberek védelmére szolgál” – kommentálta Kummer.

Elmondása szerint nem oltásellenes, hanem személyes okokból döntött amellett, hogy nem oltatja be magát. Az olimpiai játékokon való indulása utáza kezdetén még kérdéses volt, ugyanis Svájcnak négy kvótája van a női parallel snowboradban, de öten pályáztak rá. Kummer így a Pekingbe tartó gépre úgy ült föl, hogy egyáltalán nem lehetett biztos abban, hogy elindulhat a játékokon. Azóta a svájci szövetség kihirdette keretét, amelynek az olimpiai bajnok is tagja.

A parallel snowboard versenyszámait február 8-án és 9-én rendezik Pekingben.

(Kiemelt kép: Patrizia Kummer a nő parallel snowborard szlalom fináléján 2019 február 24-én. fotó: XINHUA / Xinhua via AFP)

A kilencedik helyen zárta a túraautó-világkupa (WTCR) Nürburgringen zajló második fordulójának pénteki időmérő edzését Michelisz Norbert, a Hyundai magyar versenyzője, aki így a szombati második futamot majd a második rajtkockából kezdheti meg.