Nem hajlandó játszani az oroszokkal a lengyel válogatott

Ha Moszkva háborúzik, Lewandowskiék nem mennek fel a pályára.

2022. február 26., 12:40

Szerző:

A lengyel labdarúgó-válogatott nem áll ki az oroszok elleni világbajnoki-pótselejtezőre – jelentette be szombaton a Lengyel Labdarúgó Szövetség elnöke.

„Nincs több szó, eljött a cselekvés ideje”

szögezte le Cezary Kulesza, aki elárulta: a vb-indulásért zajló vetélkedés másik ágán érintett svéd és cseh szövetség képviselőivel is tárgyalásokat folytatnak.

„Annak fényében, hogy az Ukrajna elleni orosz agresszió eszkalálódik, a lengyel nemzeti csapat nem játssza le a mérkőzését az orosz válogatott ellen”

– írta Kulesza Twitteren.

„Ez az egyetlen helyes döntés. Egyeztetünk a svéd és a cseh szövetséggel, hogy közös álláspontot közvetítsünk a nemzetközi szövetség felé”

– fűzte hozzá.

A lengyel válogatott csapatkapitánya, Robert Lewandowski ugyancsak a közösségi médiában üdvözölte a fejleményt.

„Ez a helyes döntés. Nem tudok elképzelni egy mérkőzést az orosz válogatott ellen ebben a helyzetben, miközben a fegyveres konfliktus folytatódik Ukrajnában. Nem az orosz futballisták és drukkerek felelősek ezért, de nem tehetünk úgy, mintha semmi nem történt volna”

– fejtette ki Lewandowski.

A lengyel szövetség kedden még ahhoz kérte az európai szövetség (UEFA) hozzájárulását, hogy semleges pályán léphessen pályára az oroszok ellen. Az eredeti tervek szerint az orosz-lengyel találkozót az európai pótselejtező keretében március 24-én rendeznék Moszkvában. Az összecsapás győztese öt nappal később játszana a B jelű ág másik párja, a svéd-cseh összecsapás továbbjutójával azért, hogy részt vehessen a Katarban november 21. és december 18. között sorra kerülő vb-n.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadnak célpontokat, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területekről. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be.

(Kiemelt kép: Christof STACHE / AFP)