Megszületett az első magyar érem Párizsban, bronzérmes Muhari Eszter

A 21 éves párbajtőrvívó, Muhari Eszter bronzérmes lett a női párbajtőrvívók veresenyén, és megszerezte a magyar csapat első érmét a párizsi olimpián.

2024. július 28., 08:45

Szerző:

Bronzérmet szerzett Muhari Eszter párbajtőrvívó szombat este, ami egyben a magyar olimpiai csapat első érme is. Muhari egész nap remekül vívott, a kínai Tang Csün-jao, a dél-koreai Szong Sze Ra és az ugyancsak kínai Jü Sze-han elleni sikert követően jutott az elődöntőbe az élete első olimpiáján szereplő 21 éves sportoló. Ott a helyiek kedvence, a francia Auriane Mallo-Breton állította meg, miután 15:9-re legyőzte. 

A világranglista kilencedik helyén álló Muhari így a másik elődöntő vesztesével, a lajstromban nála három hellyel hátrébb rangsorolt észt Nelli Differttel mérhette össze tudását a bronzasszóban. Akivel nagyon szoros, kiélezett párharcot vívott a fiatal magyar sportoló, aki egész nap koncentráltan és rendkívül összeszedetten vívott. 14:14-es állásnál pergett le az óra, így mindent eldöntő egy perc következett, ahol Muharinak kellett támadnia, mivel ellenfele lett a kedvezményezett. És a Honvéd versenyzője támadt is, és 11 másodperc után sikeres találatot vitt be, amivel megnyerte a mérkőzést és a bronzérmet. 

Meglepetés Muhari Eszter érme 

Muhari Eszter bronzérme azért is különösen szép, mivel a sportoló csupán két hónappal az olimpia előtt tudta meg, hogy indulhat Párizsban – írta meg az Index. Eredetileg az előtte végző Kun Anna szerzett kvótát. Aztán viszont az OMS Tata versenyzője doppingvétségbe keveredett, mint kiderült, a holléti jelentéseivel maradt el, és mivel háromszor is sikertelenül próbáltak tőle mintát venni a nemzetközi doppingellenőrök, így alig több mint két hónappal a párizsi rajt előtt eltiltást kapott. A vívószövetség résen volt, és sikeresen nevezte az így világranglistás helyezése alapján – a legjobb két európai közé került – indulási jogot szerző Muharit. 

„A vívásnak a legnagyobb trükkje talán ez, hogy minden, tényleg minden fejben dől el és az utolsó pillanatig koncentrálni kell. Ez a bronz is így lett meg: kinéztem az edzőmre az utolsó akció előtt, és az a magabiztosság, amit láttam rajta, megadta nekem is a kellő önbizalmat, tudtam, hogy bátornak kell lennem, és nyugodtan hihetek az elmúlt 13 év közös munkájában” – nyilatkozta Muhari Eszter az éremátadó előtt.

(Képünkön a bronzérmes Muhari Eszter a női párbajtőr egyéni versenyének eredményhirdetésén a 2024-es párizsi nyári olimpián a Grand Palais kiállítócsarnokban 2024. július 27-én. Forrás: MTI/Illyés Tibor)

Marco Rossi szövetségi kapitány szerint bravúros eredmény az 1-1-es döntetlen a holland csapat ellen, mégis érez némi csalódottságot, mert az ellenfél emberhátrányban tudott egyenlíteni a magyar labdarúgó-válogatott ellen a Nemzetek Ligája harmadik fordulójában. Ronald Koeman holland kapitány szerint örülhetnek, hogy pontot szereztek.

A Ferencváros sajnos a labdarúgó Európa-liga alapszakaszának 2. fordulójában sem tudott pontot szerezni, így a csapat október 24-én a francia Nice együttese ellen bizonyíthat majd.