Hivatalosan is elkezdődött az olimpia: A 4 órás lenyűgöző megnyitó képeken

Eddig soha nem látott újítások, fantasztikus látvány és szupersztárok alkották a párizsi olimpia megnyitóját.

2024. július 27., 09:17

Szerző:

Szinte lehetetlen felsorolni, mennyi minden fért bele a monstre 4 órás olimpiai megnyitó műsorába, amit a hagyományoktól eltérően nem egy stadionban, hanem a Szajnán és Párizs emblematikus látnivalóinál tartottak. Még a szakadó eső sem tudta elrontani a hihetetlen látványt, amit nézők százezrei a helyszínen, közel 1,5 millárdan pedig a tévé képernyőjén keresztül láthattak. 

A műsorban több világsztár is szerepet kapott kezdve a megnyitó elején és végén is fontos szerepet kapó aranylabdás világ-és Európa-bajnok Zinedine Zidane-tól egészen Lady Gagáig. A leginkább várt előadó viszont az a Celine Dion volt, aki másfél év kihagyás után most énekelt először. És nem is akárhogy, a záró pillanatok egyikén, a csodálatosan kivilágított Eiffel-toronyban adta elő Edith Piaf L’Hymne à l’amourt című dalát. 

Az égbe emelkedett az olimpiai láng

A megnyitó egésze alatt csupa rendkívüli megoldás, a klasszikus elemek teljesen új formába csomagolása volt érvényben. Kezdve a francia forradalmat megidéző fej nélküli énekesektől az égő zongora mellett, egy úszó szigeten előadott Imagine dalához. Az egyik leglátványosabb elem mindenképp a Szajnán végigsuhanó, kivilágított lovas volt, aki az olimpiai zászlót vitte az Eiffel-toronyhoz. Oda, ahol a hivatalos meghívottak és a sportolók nagy része várakozott a hajós bevonulás után. 

A láng viszont mégsem itt, hanem a Tuileriák kertjében került meggyújtásra, miután négy nem kisebb sportoló, mint Rafael Nadal, Serena Williams, Carl Lewis és Nadia Comăneci egy hajóval odautaztatta. Partot érve előbb Amélie Mauresmo francia teniszező vette át a lángot, majd Tony Parkerrel együtt folytatták az útjukat a Louvre piramisához. A világhírű múzeum bejáratát elhagyva még több legendás francia sportoló kezéből végül az egyaránt háromszoros olimpiai bajnok atléta Marie-José Pérec és cselgáncsozó Teddy Riner gyújtotta meg a lángot, ami eddig még nem látott helyen, egy hőlégballonban kapott helyet. 

Fantasztikus show volt, a folytatásban viszont már a sportolóké a főszerep,köztük a 180 fős magyar csapat tagjaié, akik már szombaton éremért küzdhetnek. 

Az olimpiai megnyitó leglátványosabb pillanatai

 

OLY-PARIS-2024-OPENING

 Tűzijáték a Pont d'Austerlitz felett a párizsi olimpia megnyitó ünnepségén. Fotó: Miguel MEDINA / AFP

OLY-PARIS-2024-OPENING

 Lady Gaga előadása a Sully-hídon. Fotó: Emmanuel DUNAND / AFP

 A magyar csapat bevonulása a Szajnán. Fotó: MTI/Kovács Tamás

OLY-PARIS-2024-OPENING

 Az olimpiai zászlót szállító lovas, Floriane Issert lovas csendőr halad a Szajnán az Eiffel-torony felé. Fotó: Mauro PIMENTEL / AFP

OPENING CEREMONY, OLYMPIC GAMES PARIS 2024

 A kivilágított Eiffel-torony a megnyitó alatt. Fotó: Rodolfo Buhrer / AGIF / AGIF via AFP

OLYMPIC GAMES-PARIS 2024-OPENING CEREMONY-20240726

 Marie Jose Perec és Teddy Riner az olimpiai lánggal a Tuileriák kertjében. Fotó:  Pool Europe / KMSP AGENCE KMSP / KMSP / KMSP via AFP

Kiemelt képünkön: Az olimpiai lángot tartó hőlégballon felemelkedik a 2024-es párizsi olimpia megnyitó ünnepségén, 2024. július 26-án. Fotó: Luis TATO / AFP