Minden idők legjobb magyar triatlon eredményét produkálta Bicsák Bence az olimpián

Szinte félholtan jött be a hetedik helyre. A másik magyar nem teljesített ilyen jól.

2021. július 26., 04:15

Szerző:

Bicsák Bence a triatlon sportág eddigi legkimagaslóbb eredményével ugyan lemaradt a dobogóról, de így is hatalmas előrelépésnek számít a hetedik hely az ötkarikás játékokon. A triatlon Sydney, vagyis 2000 óta szerepel az olimpiák műsorában. A férfiaknál eddig Faldum Gáboré volt a legjobb eredmény, aki Rióban ért el 20. helyet, míg a nőknél Edöcsény Nóra sydney-i 19. helye számított a csúcsnak. Bicsák ezeket most jócskán túlteljesítette. 

Az 1500 méteres úszás végén még csak a 15. helyen érkezett, a 40 km kerékpározás után pedig még egy kevéssel előrébb jött, a 13. pozícióban kezdhette a futást. Sikerült jól beosztania az erejét, mert 5 km-nél a 13. volt, a következő kör végén 9., majd a befejező szakaszra sikerült a 7. helyre megérkezni. 

A cél után könnyeivel küszködve nyilatkozott az MTI-nek: „Egyszerre minden rám zúdult, nem is tudom szavakkal elmondani, hogy ez milyen érzés. Az elmúlt egy-másfél évben annyi szenvedésen mentünk keresztül, és sokszor eléggé nehéz volt. Idén nagyon nem találtam a formámat és nem tudtuk, hogy pontosan mi a baj, ráadásul annyira nem volt önbizalmam, hogy fogalmam sem volt róla, hogyan leszek tagja a világelitnek."

Teljesítménye azért is parádés, mert az elmúlt két napban térdfájdalmai miatt még a lépcsőn is alig tudott felmenni, egy hónappal ezelőtt összeszedett sérüléséből épült. 

„Nagyon-nagyon nehéz volt feldolgozni és felépülni is, de most is csak úgy tudtam rajthoz állni, hogy az orvosok megígérték, végig fogom tudni csinálni. Emiatt nem léptem vissza, pedig megfordult a fejemben a gondolat, mert nem akartam elvenni Magyarországtól a lehetőséget azért, hogy aztán fel kelljen adnom a versenyt. Az volt a taktika, hogy minden szenvedést ki kell bírnom valahogy. Lehet, hogy ha egy kicsit többet beleadok a futás elején, akkor még a negyedik hely is meg lehetett volna, de nem ez a lényeg. Nekem az az álmom, hogy a világ legjobb triatlonosai közé tartozzak, és ez itt az olimpián, Magyarországot képviselve sikerült” – nyilatkozta Bicsák Bence. 

Tóth Tamás jócskán elmaradt honfitársa eredményétől, ő a 29. helyen ért célba. A versenyt a norvég Kristian Blummenfelt nyerte, 52 másodperccel végzett Bicsák előtt. 

(kiemelt kép: Bicsák Bence a hetedik helyen végzett a Tokió 2020 olimpia triatlonversenyében, ezzel a sportág legjobb magyar eredményét érte el az ötkarikás játékok történetében 2021. július 26-án. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)