Megvan az első olimpiai aranyérem

A 21 éves kínai sportlövőé. Mészáros Eszter elizgulta a versenyt.

2021. július 24., 07:27

Szerző:

A kínai Csian Jangé lett a tokiói olimpia első aranyérme, miután izgalmas végjátékban megnyerte a női légpuskások fináléját. A mindössze 21 éves sportlövő az orosz Anasztaszija Galasinával és a svájci Nina Christennel vívott óriási küzdelmet a kieséses rendszerű döntőben, melyben a 12. lövés után búcsúzott a nyolcasból a leggyengébb, majd minden második kör után újabb lövővel fogyatkozott a mezőny.

A végig kiemelkedően célzó hármas között 20 lövés után mindössze 6 tized volt a különbség. A 22. kört követően Christen esett ki, Galasina egyetlen tizeddel vezetett Jang előtt, az utolsó lövés előtt pedig kettővel. Az óriási tét ellenére végig nagyon erős tízeseket lőttek a puskások, a zárólövésnél azonban kijött a hatalmas tét okozta nyomás mindkét versenyzőn. A kínai csak 9,8 kört ért el, ám ez is elég volt számára a diadalhoz, mivel orosz riválisa csupán 8,9-et talált, így be kellett érnie az ezüstéremmel.

A döntőben az alapverseny legjobbjai gyengébben teljesítettek, Csian Jang a hatodik, Galasina a nyolcadik, míg Christen a hetedik eredménnyel került be a fináléba. Az alapot 632,9 körös olimpiai csúccsal megnyerő norvég Jeanette Hegg Duestad a negyedik helyen végzett. Mészáros Eszter a huszadik helyen végzet. Az Indexnek azt nyilatkozta elizgulta a versenyt:

„Izgultam nagyon, az elején nem is sikerült ezt jól kezelni, a végére viszont belelendültem. Az utolsó 4 sorozattal megdolgoztam, kiadtam, amit tudtam magamból, ennyi sikerült most. Lehet, hogy nem is kellett volna végiglőnöm az első tíz lövést, de tudatosan álltam ki, hogy megakasszam ezt a hullámot. Az első lövést is én adtam le ma, és még lassabban is lőttem, mint szoktam. Túlságosan akartam, finomkodtam vele az elején. Sajnálom, hogy nem mehetünk más versenyekre, izgalmas lehet másoknak szurkolni”.

Toki? 2020 - Sportl?v?szet

Mészáros Eszter a női 10 méteres légpuska versenyszám selejtezőjében a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a tokiói Aszaka Lőtéren 2021. július 24-én. Fotó: Czeglédy Zsolt / MTI

Eredmény, női légpuska:

1. Csian Jang (Kína) 251,8 kör (olimpiai rekord)

2. Anasztaszija Galasina (Orosz Olimpia Bizottság) 251,1

3. Nina Christen (Svájc) 230,6

...20. Mészáros Eszter 625,3 (az alapversenyben)

(Kiemelt kép: Csian Jang. Fotó: Ann Wang / Reuters)