Meghalt Jacques Rogge, a NOB korábbi elnöke

A sportvezető hetvenkilenc éves korában hunyt el. 

2021. augusztus 29., 20:12

Szerző:

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság vasárnap jelentette be, hogy szervezetet 2001 és 2013 között vezető Jacques Rogge elhunyt. A belga sportdiplomata később a NOB tiszteletbeli elnöke is volt. 

Az nso.hu azt írja, Rogge kiváló sportoló is volt. 16-szoros belga bajnok és válogatott rögbi játékos volt, vitorlázóként pedig világhírű lett. Világbajnoki címe mellett háromszor nyert a sportágban olimpiát. Ezután választották meg a NOB nyolcadik elnökének. 

A NOB jelenlegi elnöke Thomas Bach azt mondta, hogy az olimpiai mozgalom gyászolja Rogge elvesztését. A gyász jeléül az olimpiai zászlót is félárbocra fogják ereszteni a szervezet székháza előtt, valamint az olimpiai múzeumnál is.  

(Kiemelt kép: Former IOC President Jacques ROGGE, died at the age of 79. Archive photo; Jacques ROGGE, IOC Honorary President with his wife Anne, reception in the Tauberbischofsheim town hall in honor of IOC President Dr. Thomas Bach, who celebrated his 60th birthday on December 29th, 2013, January 10th, 2014.  Malte Ossowski / SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP)

 

 

Hazánkat az a megtiszteltetés érte, hogy július 11-én, a franciaországi Sens városában Kollár Zsuzsanna tatai amatőr sportoló is vihette az olimpiai fáklyát. A hagyományoknak megfelelően 2024. április 16-án a görögországi Olümpiában gyújtották meg az olimpiai lángot és indult útjára a fáklya, amelyet mintegy tízezer futó visz el váltóban az olimpia helyszínére, Párizsba.

 

Marco Rossi marad a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. A szakember az Európa-bajnokság tanulságainak átgondolását követően, pár hét múlva megkezdi a felkészülést az őszi Nemzetek Ligája-mérkőzésekre történő összetartás előkészítésével.