Fél lábbal a csoportkörben a Ferencváros

A Ferencváros 4-0-ra legyőzte csütörtökön az ír Shamrock Rovers csapatát a labdarúgó Európa-liga-selejtező negyedik, utolsó fordulójának első mérkőzésén.

2022. augusztus 18., 20:59

Szerző:

 A Ferencváros a várakozásoknak megfelelően az első perctől magához ragadta a kezdeményezést. Bár a vendégjátékosok fizikailag erősebb felépítésűek voltak, sebességben messze elmaradtak a hazai futballistáktól, akik ezt kihasználva vezették a veszélyes támadásaikat. Nem kellett sokat várni az első magyar helyzetre, de Ryan Mmaee lövése a bal kapufán csattant. Tulajdonképpen csak idő kérdése volt, mikor érik góllá a ferencvárosi fölény, erre a 13. percben került sor: a hazai zöld-fehérek az argentin Carlos Auzqui révén szerezték meg a vezetést. Ezután valamelyest visszavett a tempóból a magyar bajnok, így, bár fölénye megmaradt, újabb helyzeteket nem tudott kidolgozni. A szünet előtti percekben aztán ismét beszorult az ír csapat: előbb Ryan Mmaee nagyszerű cselsorozat után ismét a kapufát találta el, majd alig egy perccel később ismét az ő pillanatai következtek: okos gólpasszát Traoré váltotta gólra.

A folytatásban sem változott a játék képe, nem volt egy súlycsoportban a két gárda, Traoré második góljával pedig hamar magabiztossá tette a Fradi előnyét. A harmadik gól végleg megtörte a szigetországiak ellenállását, sorra futottak végig a gyors és közönségszórakoztató hazai akciók, záporoztak a lövések a vendégek kapujára. A csapattársak érezhetően gólt akartak rúgatni a súlyos sérülése után alig néhány hete visszatért Ryan Mmaeeval, de a marokkói támadó a legnagyobb ziccereket is elhibázta, így nem nőtt tovább a különbség. A hajrában a Ferencváros már nem erőltette a támadásokat, de még így is volt néhány lehetősége, amelyek közül az egyiket a csereként beálló Civic váltotta gólra.

A 4-0 azt is jelenti, hogy az íreknek kisebbfajta csodára lenne szükségük a továbbjutáshoz – mondhatjuk úgy is, hogy a Fradi páholyból várhatja a a visszavágót, amelyre egy hét múlva Dublinban kerül sor. A párharc győztese az Európa-liga, míg a vesztes a harmadik számú európai kupasorozat, a Konferencia-liga csoportkörében szerepelhet ősszel.

 (Kiemelt kép: A ferencvárosi Ryan Mmaee (j2) és Andrew Lyons, az ír csapat játékosa a labdarúgó Európa-liga selejtezőjének negyedik fordulójában játszott Ferencváros - Shamrock Rovers mérkőzésen a Groupama Arénában 2022. augusztus 18-án. Fotó: MTI/Illyés Tibor)