Szatmári András ezüstérmes az Európa-bajnokságon

A 2017-ben világbajnok, 2019-ben vb-ezüstérmes a dobogó második fokán végzett.

2023. június 17., 18:06

Szerző:

Ezüstérmet nyert Szatmári András a férfi kardozók szombati versenyében a plovdivi egyéni vívó Európa-bajnokságon.

 A 2017-ben világbajnok, 2019-ben vb-második magyar kardozó hibátlan mérleggel, öt győzelemmel zárta a csoportkört, így a főtáblán a legjobb 32 között kellett először vívnia. Ott két tussal nyert a tavaly vb-harmadik román Iulian Teodosiu ellen, majd a nyolcaddöntőben öttel verte a 2021-es tokiói olimpián ezüstérmes olasz Luigi Samelét, azután pedig hattal a lengyel Krzysztof Kaczkowski. Az elődöntőben 0-5-ről felállva győzte le egy tussal a francia Sébastien Patrice-t, majd a döntőben 15-11-re kapott ki a címvédő georgiai Sandro Bazadzétől.

Szatmári az első egyéni Eb-érmét nyerte, egyben a magyar küldöttség első dobogós helyezését harcolta ki a pénteken kezdődött és vasárnapig tartó Eb-n.

"Nem sokkal egy elvesztett döntő után nehéz boldogan nyilatkozni. Főleg úgy, hogy 7-5-re még vezettem Sandro ellen, de akkor jött valamiféle rövidzárlat. Holnap már biztosan menni fog, de most még csak az örülés a megfelelő kifejezés az állapotomra. Ilyen ágon végigmenve bátran elmondható, hogy jól ment a vívás, tényleg azt gondolom, haladunk előrébb és előrébb. Azért most, hogy percek óta erről a napról, az ezüstéremről beszélgetünk, kezd egyre jobb hangulatom lenni" – nyilatkozta Szatmári András.

A végeredmény: 1. Sandro Bazadze, 2. Szatmári András, 3. Enver Yildirim és Sébastien Patrice, ... 21. Gémesi Csanád, 22. Decsi Tamás, ... 30. Iliász Nikolász

(Fotó: Budapest, 2023. március 26. A bronzérmes Gémesi Csanád, Szilágyi Áron, Decsi Tamás és Szatmári András (b-j) a Zarándi Csaba férfi kard csapat-világkupa bronzmérkőzése után a BOK Csarnokban 2023. március 26-án. MTI/Kovács Tamás)

Az október végi nagy-britanniai halálos baleset után kötelezővé teszi a nyakvédő használatát valamennyi rendezvényén a Nemzetközi Jégkorong Szövetség. A magyar szövetség (MJSZ) – mivel az utánpótlásban már eddig is kötelező volt a viselése – a következő idénytől írja elő a felnőttek számára az alkalmazását.

Sportszerű cselekedetéért a Gyöngy Sailing Team, életművéért pedig Pfeffer Anna kétszeres olimpiai ezüstérmes, világbajnok kajakos, valamint Makk Ádám, a Pető Intézet kerekesszékes vívóklubjának létrehozója részesült elismerésben a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) fair play bizottságának hétfői gáláján a Városligeti Műjégpályán.