Cél a nyolc közé jutás a női jégkorong-vb-n

A nyolc közé jutás a célja a magyar női jégkorong-válogatottnak az április 5-én rajtoló kanadai világbajnokságon.

2023. március 23., 19:30

Szerző:

Kolbenheyer Zsuzsanna, a magyar szövetség női szakágának vezetője az M1 aktuális csatornán csütörtökön elmondta, mivel idén már nem egy, hanem két kieső lesz, ezért a tízcsapatos bramptoni vb-n a negyeddöntőbe kell jutni. Hozzátette, a csapat kedden utazik Torontóba, és ott még a vb előtt a japán és a német csapattal játszik felkészülési mérkőzést.

„Szerintem most nehezebb lesz bennmaradni, mint tavaly, ugyanakkor a mezőny sokkal kiegyenlítettebb” – tette hozzá. A 2022-es vb-n a magyarok fennállásuk legjobb eredményét elérve a negyeddöntőbe jutottak, és az összesítés alapján a nyolcadik helyen zártak. 

Azt még nem lehet tudni, hogy Pat Cortina szövetségi kapitány ott lehet-e a vb-n, mert német klubcsapatával még érdekelt a rájátszásban. Ha a garmish-i SC SC Riessersee még egy kört sikerrel vesz, akkor Cortina helyett Delaney Collins másodedző irányítja az együttest. Az ő személyével kapcsolatban Kolbenheyer megjegyezte, hogy remek edző, főnyereménynek tartja, aki érti a magyar csapat mentalítását. 

A keretben jelenleg 29 fő szerepel, ezt szűkítik majd az indulásig 25 főre, a bramptoni vb-re pedig húsz mezőnyjátékos és három kapus nevezhető. 

A vb április 5-én rajtol, a magyarok egy nappal később kezdik meg szereplésüket a bramptoni CAA Arenában. A nemzeti együttes a vb-n a B jelű ötösben kapott helyet Finnország, Svédország, Németország és Franciaország mellett. Az A jelű csoportban szerepel a házigazda, címvédő, egyben olimpiai bajnok Kanada, valamint az Egyesült Államok, Csehország, Svájc és Japán. Az A csoport öt együttese, valamint a B csoport legjobb három helyezettje vívja a negyeddöntőt, míg az utolsó két helyezett kiesik a divízió I/A-ba.

(Kiemelt képünk: Magyar női jégkorong-válogatott. Fotó: Magyar Jégkorong Facebook-oldala)

A francia nyílt bajnokságon az első fordulón sikeresen túljutó Fucsovics Márton három pozíciót rontva az egy héttel korábbihoz képest a 83. helyen áll a férfi teniszezők legfrissebb világranglistáján. Ezzel jelenleg ő a legelőkelőbben jegyzett magyar játékos.

Klucsár Marcell nyerte a 111,1 kilométeres Salomon Ultra-Trail Hungary ultratávú terepfutó versenyt vasárnap, a győztes 11 óra 39 perc 58 másodperc alatt teljesítette a távot, melyet 4182 méteres szintkülönbség, a Pilis és a Visegrádi-hegység csúcsai nehezítettek.

Primož Roglič nyerte a Giro d'Italia 106. kiírását vasárnap, ezzel az olasz országúti kerékpáros körverseny történetének első szlovén bajnoka lett. A záróetapon a pályafutása utolsó szezonját teljesítő brit Mark Cavendish diadalmaskodott.