Soha nem látott kettős éremesőt hozott a reggel férfi kajakozóinknak

Történelmet írt Kopasz Bálint és Varga Ádám, megvan a harmadik aranyérem.

2021. augusztus 3., 05:28

Szerző:

Elképesztő győzelmet aratott Kopasz Bálint és Varga Ádám férfi K-1 1000 méteren. Kopasz Bálint aranyérmesként, Varga Ádám ezüstérmesként futott be a célba a kedd reggeli döntőben a tokiói Olimpián.

Kopasz Bálint hihetetlen előnnyel, legyőzhetetlen tempóban szerezte meg az olimpiai bajnoki címet, az utolsó szakaszban már bőven egy hajóhosszal vezetett, leiskolázva a teljes mezőnyt. Varga Ádám nezehebben indult, kis lemaradás után azonban végül fantasztikus hajrával második helyezettként ért a célba. Ezzel az eredménnyel magyar férfi kajakosaink történelmet írtak.

„Nagyon erős rajtról indultam, és nem is néztem a többieket, csak előre és a belsőmre figyeltem” – nyilatkozta Kopasz Bálint a döntő uán. –Elképesztően nagy öröm számomra ez az olimpiai bajnoki cím. Most végre megtérült ez a tizenöt év, amit ebbe beletettem, illetve édesanyám is, köszönöm neki.“

„Az volt bennem, hogy csak becsukom a szememet a végén, és amennyit csak lehet, kihajtok. A német versenyzővel az utolsó 200 méteren végig együtt mentünk, majdnem egyszerre értünk be, végül a kivetítőn láttam, hogy második lettem. Nagyon furcsa kimondani, hogy olimpiai ezüstérmes vagyok, nagyon régóta nincs világklasszis K-1 1000 méteren, de most úgy tűnik, van kettő is” – mondta Varga Ádám.

Már csak azért is elképesztő ez a kettős magyar eredmény, mert nem indult zökkenőmentesen a K-1 1000 méter fináléja, a rajtot ugyanis egy szerencsétlen bemozdulás miatt újra kellett indítani, ami akár ki is zökkenthette volna Kopasz Bálintékat. Ők mégis zseniális összpontosítással fölényes győzelmet arattak. 

(Kiemelt kép: Tokió, 2021. augusztus 3. Az aranyérmes Kopasz Bálint (b) és az ezüstérmes Varga Ádám (j) a férfi kajak egyesek 1000 méteres versenyének döntőjének végén a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Sea Forest Kajak-kenu Pályán 2021. augusztus 3-án. MTI/Kovács Tamás)