A NOB elnöke ellenzi az oroszok felfüggesztését a nemzetközi sportszövetségekben

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke szerint a nemzetközi sportági szövetségeknek nem kell automatikusan felfüggeszteniük orosz tagszövetségüket csak azért, mert a NOB felfüggesztette az Orosz Olimpiai Bizottságot (OKR).

2023. november 14., 14:03

Szerző:

Bach a nemzetközi szövetségek lausanne-i fórumának résztvevői előtt beszélt erről hétfőn, jó egy hónappal azt követően, hogy a NOB szankcionálta az OKR-t, amiért az fennhatósága alá vont több sportszervezetet a megszállt ukrajnai területeken. A NOB végrehajtó bizottsága az „Ukrán Olimpiai Bizottság területi integritásának és ezzel az Olimpiai Chartának a megsértése” miatt büntette az oroszokat. Az OKR október 5-én egyoldalú döntéssel felvette tagszervezetei közé az oroszok által megszállt ukrán területek – Donyeck, Herszon, Luhanszk és Zaporizzsja – regionális sportszervezeteit.

A NOB-döntés következményeként az OKR nem működhet nemzeti olimpiai bizottságként és nem részesül az olimpiai mozgalom bevételeiből, ugyanakkor a szankció nincs közvetlen hatással arra, hogy orosz versenyzők semlegesként részt vehetnek-e a jövő évi párizsi játékokon. Utóbbiról még nincs hivatalos NOB-határozat. A felfüggesztés bejelentésekor Mark Adams, a NOB szóvivője annyit közölt, hogy a nemzetközi ötkarikás testület a párizsi orosz indulás ügyében a „megfelelő időben” dönt. 

Bach hétfői beszédében, amelyet a NOB honlapja ismertetett, úgy fogalmazott: a 2024-es párizsi olimpia „az egység és a béke szimbóluma” lehet, amely a megosztó politikai légkör ellenére összehozza a világot. 

„Emberek millióinak annyi megosztottságot és konfrontációt kell megtapasztalniuk a mindennapi életükben, hogy valami olyasmire vágynak, ami egyesít bennünket, valamire, ami reményt ad” – mondta.

(Kiemelt képünk: Thomas Bach, a NOB elnöke beszél a Stuttgarter Sportgespräch rendezvényen. Fotó: Tom Weller/ DPA / AFP)

A német és a skót sajtó többnyire a két ország labdarúgó-válogatottjának Európa-bajnoki nyitómérkőzését emelte ki a jövő nyári németországi kontinenstorna Hamburgban rendezett csoportsorsolásának másnapján. A magyar válogatott az A csoportba, a házigazda németek, a skótok, valamint Svájc mellé került.