A figyelmeztetések ellenére 10 ezer főig vehetnek részt a japán nézők az Olimpián

A döntés az egészségügyi szakemberek és a japán közvélemény álláspontjával is szembe megy.

2021. június 21., 17:19

Szerző:

Maximum 10 ezer japán szurkolót engednek a helyszínen követni az olimpiai játékokat, közölték a 2021-es olimpia szervezői hétfőn. A döntés szembe megy az egészségügyi szakértők álláspontjával, mely szerint a járványügyileg legkevésbé veszélyes az lenne, ha nézők nélkül rendeznék meg a tokiói olimpiát, írja a Reuters.

A bejelentés véget vetett a hónapok óta tartó spekulációnak és megvilágította a japán szervezők motivációját az olimpiával járó multi-milliárd dolláros nagyzolás megmentésére. A szervezők döntésükkel nemcsak az egészségügyi szakértők véleményével mennek szembe, de a közvéleményével is: egy kutatás szerint a legtöbb japán tart az esetszámok növekedésétől és ellenzi az olimpia nézőkkel való megrendezését, egy harmaduk pedig egyáltalán nem szeretné, ha megtartanák a nyári játékokat.

A nézőtéren szurkolók nem sok örömüket lelhetik azonban az élő szurkolásban, mivel a közlemény szerint a kiabálás tiltva lesz és maszkot is kell majd viselni és a versenyszámok vége után rögtön haza kell menniük.

 

(Kiemelt kép I  Fotó: Kazuhiro NOGI / AFP)