„A bajnokoknak dolguk van a földön életükben és holtukban is” – Igaly Diána előtt tisztelegnek

A bajnokoknak dolguk van a földön életükben és holtukban is, Igaly Diána élete nem ért véget azzal, ami tavaly történt – mondta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár kedden Törökbálinton az olimpiai bajnok sportlövő síremlékének avatásán.

2022. július 5., 13:53

Szerző:

Kovács Zoltán úgy fogalmazott, az Igaly Diána „életéből fakadó feladatok itt maradtak és azt az örökséget rótták az utókorra, hogy az elképzeléseit tovább vigyük”.

Hozzátette, tavaly a sportoló elmesélte terveit egy sportlövő központ létrehozásáról és elképzelései találkoztak a kormány célkitűzéseivel. Ennek lényege nemcsak a sportlövészet, hanem az utánpótlásnevelés támogatása is, valamint a honvédelmi, illetve oktatási feladatok megszervezése.

„Az a feladatunk, hogy segítsünk beteljesíteni az ő terveit”

– fogalmazott az államtitkár.

Igaly Diána a magyar sportlövészet egyik legnagyobb alakja, női skeetben mindent megnyert, amit lehetett. Olimpián 2004-ben, világbajnokságon 1998-ban és 2002-ben, Európa-bajnokságon pedig 1989-ben diadalmaskodott egyéniben.

A szakág ötkarikás debütálásán, a 2000-es sydneyi játékokon bronzérmet nyert, összességében vb-n 11, Eb-n pedig 13 alkalommal állt dobogóra. A Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel, a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével, és a Magyar Sportlövők Szövetségének Életműdíjával kitüntetett sportoló tavaly áprilisban hunyt el, életének 57. évében.

(Kiemelt kép: Igaly Diana skeetlövő 2008-ban. MTI Fotó: Földi Imre)