Piros-fehér-piros-fehér

2020. október 11., 15:50

Szerző:

A piros és fehér szalag jelzi, hogy tilos a belépés, vagy a megállás, vagy éppenséggel az omlásveszélyt vagy az útfelbontást vagy bármi rendkívüli, nem szokványos állapotot.

Az egyetemfoglalás például elég rendkívüli.

Egyáltalán nem szokványos.

Eddig főként építkezéseken, ideiglenesen elkerített részeken lehetett látni ilyen szalagot. Ám az erkélyen nincs építkezés. A fa törzsén sincs. A kutyán nincs útfelbontás.

Ám a piros-fehér-piros-fehér szalag már mást is jelent. Elégedetlenséget. A rezsimmel való szembenállást. Szolidaritást az SZFE hallgatóival.

Az egyetemisták ugyanis ilyen szalagot használtak az SZFE épületénél, hogy jelezzék: nem ismerik el az új vezetést, és nem fogadják el az egyetem átalakítását. A művészek megérezték vagy megértették, hogy zendülésükhöz jelképre is szükség van. Ez lett a piros-fehér-piros-fehér szalag.

És a szalagot mások is elkezdték használni.

Összeállításunkban néhány ilyet mutatunk be. Kitűzték a piros-fehér-piros-fehér szalagot magánlakások erkélyeire, fatörzsekre, láthatjuk hátizsákokon, díszít frizurákat. Megjelent a körben látható tenyér is. Lepedőn, zászlón, járdán. És megjelentek a transzparensek is, „#freeSZFE”, „szabad ország, szabad egyetem”, „tartsatok ki”.

Ők pedig, úgy tűnik, megalkuvás nélkül kitartanak. / M. J.