Mindenki lakjon jól!

2021. január 24., 13:07

Szerző:

A konyhában van mindig a legnagyobb buli, ide sűrűsödik a társaság krémje, míg a nagyszobában a többség a kommerszre ropja. A Tudósok zenekar konyhájában ezúttal egy komplett kannibál Kánaán működött a zenekar első, ám annál szuggesztívebb online koncertjén, amelynek helyszíne valóban egy főzőhelyiség volt.

Az idén 35 éves együttes a magyar kultúra napján egy petárdarobbantó streamkoncerttel segít minden rászorulónak, akinek lelkében latyakosan indult 2021, drMáriás amolyan vakcina-Vergiliusként rángat minket végig a gyógyulás útvesztőjén. Már az is gyógyhatású, hogy megtudjuk, a tojás szakszerű elfogyasztását a magyarok találták fel, és miként a Doktor úr a koncertnyitó székfoglalójában elmondja: „a tojás elkészítési receptje nem egy könnyű dolog. Különböző állagú vizekben és hőfokon lehet elkészíteni, az eredmény mégis csodálatos lesz, garantáltan ugyanaz. Tehát egy és ugyanaz az a tojás, amelyben minden kezdet, vég és egyben átmenet is van”.

A lélekemelő oktatásban a Szabad Tudományos Akadémia további tagjai is részt vesznek: Jeli Gergely doromboló dobjátékától a mélyhűtött csirkefarhát is kiolvad, Endrei Dávid basszustémái rántást habarnak, Dezső Tóni bariton szaxofonja csontdarálóként duruzsol, miközben Gulyás Levente gitárszólói akár a kávét is lefőzik, drMáriás pedig sikít, mormog, és új életet lehel az örömében visító szaxofonba.

Hogy átérezzük, régebben sem volt jobb ez a mócsinggal vert világ, a Tudósok előadja legelső lemezéről a Mi a tudomány? című konferenciabeszélgetést is, amely modern hangszerelése ellenére továbbra is kínzó és mindmáig megválaszolatlan kérdéseket vet fel. De hogy ne maradjunk nyugtalanok, a terápiás célú közétkeztetési koncerten elhangzik többek közt a Kiscica ugrál az ágyon és a Hőhullám című meditációs műdal is.

Azt azért meg kell hagyni, hogy bár a legjobb hangfal és monitor sem adja vissza az élő koncertek harsány élményét, legalább senki se veri ki az ember kezéből a sört táncikálás közben. / Svébis Bence

(Tudósok: Főzzünk embert és együnk tudományt!,

online koncert, január 22., visszanézhető a zenekar

Facebook-oldalán)