Elképesztő bravúr: feljutott az elitbe a magyar jégkorong-válogatott!

A magyar jégkorong-válogatott végletekig izgalmas mérkőzésen, 2 perc 51 másodperccel a vége előtt ütött Papp Kristóf góllal 2-1-re legyőzte a szlovén együttest a bolzanói divízió I/A-világbajnokság szombati zárásán, ezzel ismét feljutott a 16 csapatos elitbe.

2024. május 5., 08:05

Szerző:

A kezdeti szlovén rohamok után az első magyar kapura lövés, Hári Jánosé gólt eredményezett, majd Rok Ticar egyenlített "Puskás-díjas" találattal. A hajrában emberelőnyben Papp döntötte el a csatát. Ez volt a történelmi első siker a rivális ellen tétmérkőzésen 11 vereséget követően. A tornát így a magyar jégkorong-válogatott nyerte 11 ponttal, másodikként pedig a három kilencpontos csapat közül a szlovének jutottak fel az egymás elleni eredményeknek köszönhetően, mivel az olaszokat és a románokat is felülmúlták.

A diadal azt jelenti, hogy a magyarok a sportág újkori történetében, a második világháborút követően negyedszer jutottak fel az élvonalba a 2008-as szapporói, a 2015-ös krakkói és a 2022-es ljubljanai siker után.

Eredmény, 5. (utolsó) forduló:
Magyarország-Szlovénia 2-1 (1-0, 0-1, 1-0)
------------------------------------------
gól: Hári (8.), Papp (58.), illetve Ticar (26.)

A záró összecsapás csak a magyarok számára bírt téttel, győzni kellett a feljutásért, a szlovénok már kényelmes helyzetben voltak. Kedvezőtlen előjel volt, hogy a két csapat eddigi valamennyi, 11 vb-mérkőzését a rivális nyerte 56-13-as összesített gólkülönbség mellett. Ugyanakkor először fordult elő, hogy a szlovénok úgy álltak fel a magyarok ellen, hogy már kiharcolták a feljutást.

Don MacAdam szövetségi kapitánynak nem volt oka, hogy változtasson a péntek este hősies csatában az olaszokat legyőző csapat csatársorain, a hátvédpárok viszont módosultak, Fejes Nándor pedig agyrázkódás miatt változatlanul hiányzott. A hangulatról - mint a héten végig - a több száz magyar szurkoló gondoskodott.

A szlovénok abszolút nem tartalékoltak, nem vették félvállról a meccset, őrült iramot diktáltak az elejétől fogva, keményen támadták Bálizs Bence kapuját. Az első magyar kapura lövésre bő hét percet kellett várni, de az gól lett. Terbócs István passzolt az alapvonal mögül a középen őrizetlenül hagyott Hári Jánoshoz, aki kilőtte a kapu jobb oldalát. A szlovénok folytatták rohamaikat, Bálizs eszén azonban nem tudtak túljárni. A harmad derekán egy magyar, a szünet előtt egy szlovén emberelőny maradt ki.

A fordulást követően Papp Kristóf "csengette meg" a kapuvasat, majd Hári hagyott ki egy szólót, ez pedig megbosszulta magát. A 26. percben Rok Ticar beütötte az év egyik legszebb gólját: fekve, a kapu felé sem nézve, a botját a jégen húzva sodorta be a korongot a meglepett Bálizs lábai között. A világhírű orosz Alekszandr Ovecskinnek volt hasonló bravúros gólja 2006-ban az NHL-ben. Megint vérszemet kaptak a szlovénok, kiválóan forgatták a korongot és záporoztak a lövések a magyar kapura, Ortenszky Tamást pedig kiállították. Sikerült túlélni a viharos időszakot, majd Mihály Ákos sérült meg egy ártatlan ütközésben, de tudta folytatni a mérkőzést.

A harmadik játékrész gyors hokijában Bálizs tartotta életben a feljutási reményeket. Volt, hogy botoskesztyűvel, spárgázva hatástalanított egy kontrát, majd közelről karral védett. Ziga Mehle fegyelmezetlensége megtörte a szlovén lendületet, a hajrában pedig Kristjan Cepon ült ki Sofron István lerántásért. Ezt már góllal büntette a magyar csapat, Papp szedte össze a kipattanót és fonákkal nem hibázott.

A végén lehozta kapusát a szlovén gárda, Bálizs védett még egy hatalmasat lábbal, majd kezdődhetett az ünneplés, a magyarok visszajutottak a legjobbak közé!

Don MacAdam: semmi máshoz nem hasonlítható érzés a feljutás

Don MacAdam, a magyar jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya szerint semmi máshoz nem hasonlítható érzés, amikor egy csapat kivívja a feljutást a világ legjobbjai közé.

"A csapat elszántsága egészen kiváló volt, megdolgoztak a játékosok a sikerért. A legfontosabb pillanatban mindenki a legjobbját nyújtotta. Egészen elképesztő kapusteljesítményt nyújtott Bálizs Bence, míg elöl pont a kritikus pillanatokban érkeztek a gólok vagy hátul a védések mellett a jó lövésblokkolások" - mondta az MTI-nek MacAdam, aki kiemelte, nem tud olyan más helyzetet elképzelni, amihez az ilyen feljutás érzése hasonlítható lenne.

"Ez az, amikor a csapat, az edzői stáb, a szurkolók a helyszínen és otthon is együtt éreznek. Ez fantasztikus" - tette hozzá a kanadai szakember.

A válogatott Bolzanóban negyedszer jutott fel a világ élvonalába, és mindig más kanadai szakvezetővel: 2008-ban Szapporóban Pat Cortina, 2015-ben Krakkóban Rich Chernomaz, két éve pedig Sean Simpson vezette a válogatottat.

(Fotó: a magyar válogatott ünnepel a torna megnyeréséért járó díj átvétele után a bolzanói divízió I/A jégkorong-világbajnokság utolsó, ötödik fordulójában játszott Szlovénia-Magyarország mérkőzés után 2024. május 4-én. A magyar válogatott feljutott a 16 csapatos elitmezőnybe, miután 2-1-re legyőzte a szintén feljutott szlovéneket. MTI/Szigetváry Zsolt)