Feljutott a világelitbe a magyar jégkorong-válogatott

A magyar jégkorong-válogatott 4-2-re legyőzte a kieső Románia csapatát a ljubljanai divízió I/A világbajnokság zárónapján.

2022. május 8., 18:32

Szerző:

A világelitbe feljutott magyar jégkorong-válogatott 4-2-re legyőzte a kieső Románia csapatát a ljubljanai divízió I/A világbajnokság zárónapján.

Az első harmad magyar mezőnyfölényt hozott két góllal, ám a folytatásban egyenlített a rivális, de 1:16 perc múlva Kulmala Rasmus újból vezetést szerzett a magyaroknak. A hajrában még Sofron István lőtt emberelőnyös gólt.

Eredmény: Magyarország-Románia 4-2 (2-0, 1-2, 1-0) gólszerzők: Nagy (9.), Magosi (13.), Kulmala (30.), Sofron (57.), illetve Gliga (21.), Ferencz-Csibi (28.)

 A vasárnapi találkozó tét nélküli volt: szombaton nemcsak az dőlt el, hogy a házigazda szlovén, valamint a magyar együttes jövőre a világ legjobbjai között játszhat, hanem az is, hogy a román alakulat 2023-ban a divízió I/B-ben szerepel, ráadásul Litvánia harmadik és a Koreai Köztársaság negyedik helye is be volt betonozva.

Óvatosságra adott okot, hogy a két együttes legutóbbi egymás elleni összecsapásán, 2020. február 8-án a nottinghami olimpiai selejtezőben a magyarok csak hosszabbításban nyertek Erdély Csanád góljával. Sean Simpson szövetségi kapitány ismét Rajna Miklósnak szavazott bizalmat a kapuban. A kiváló hangulatról közel háromezer magyar szurkoló gondoskodott.

Eleinte nem volt nagy iram, majd amikor a magyarok a harmad derekán sebességet váltottak, bő négy perc alatt két gólt is ütöttek. Előbb Szirányi Bence betörése után a lecsorgót Nagy Gergő vágta Tőke Zoltán lába között a hálóba, majd egy hatékony letámadás után Sebők Balázs szerzett pakkot, Magosi Bálint elé passzolt, aki hatalmas erővel bombázott a léc alá.

A 11 székellyel és hat honosított játékossal felálló román csapat csak a szünet előtti emberelőnye alatt veszélyeztetett, de Rajnának nem okoztak gondot.  A második harmad 30. másodpercében Roberto Gliga maradt őrizetlenül, és nem hibázott. Sofron István visszaállíthatta volna a különbséget, azonban lövése a keresztlécen csattant, a védők pedig tisztáztak a gólvonal elől. Jevgenyij Szkacskov szólóját védte később Rajna, ám a 28. percben a magyar kapus egy védése után nem ért vissza a helyére, és Ferencz-Csibi Róbert a hátsó felére ütötte a pakkot, amely a gólvonal mögé esett.

Bő egy perc múlva Magosi lövése után a finnekkel junior világbajnok Kulmala Rasmus közelről kotorta be a korongot Tőke mamutja alatt. A folytatásban minden ziccer kimaradt, így minimális magyar előnyről indult a záró játékrész. Tőke jól állta a rohamokat, de később a románoknak is voltak lehetőségeik. A hajrában emberelőnybe került a Simpson-csapat, ezt Sofron gólra váltotta, így eldőlt a csata. Sean Simpson elmondta, hogy mindenféleképpen szerettek volna győzelemmel búcsúzni a tornától, és kiszolgálni a fantasztikus magyar közönséget.

Nagyon büszke vagyok a játékosaimra. A feljutást nem adták könnyen, hiába ment el ebből a csoportból két erős válogatott, az itt játszók is erősek voltak. Keményen kellett dolgozni ellenük is. Boldogan utazunk haza Magyarországra – mondta az MTI-nek a szövetségi kapitány. Az utolsó gólt szerző, csíkszeredai születésű Sofron elmondta, számára ez egy különleges mérkőzés volt, sok klubtársa ellen kellett mérkőznie.

„Ilyenkor természetesen félreteszünk mindent, a saját országomért, nemzetemért harcolok. A legfontosabb, hogy nyertünk, feljutottunk. Volt egy rövidzárlatunk, de összességében uraltuk a mérkőzést”

– mondta a csatár.Az első találatot jegyző Nagy Gergő kiemelte, fontos volt, hogy a rövid tornán a szerencse is a csapat mellé álljon. „Látható volt, hogy nagyon közel vannak egymáshoz a csapatok, és ilyenkor nem mindegy, ki lövi az első gólt, kinek megy befelé egy kapuvas például. Nagyon nagy szó, hogy ismét sikerült feljutunk” – fogalmazott.

Garát Zsombor megjelezte, bár nem volt tét, fontos volt a Románia elleni presztízs, a szurkolók kiszolgálása, és hogy győzelemmel búcsúzzanak Ljubljanától. „Fel kellett pörögnünk, és úgy gondolom, ez sikerült is. Óriási lépés ez a magyar hokinak, legalább akkora dolog feljutni, mint az A csoportban szerepelni” – mondta. Hátvédtársa, Szirányi Bence szerint a „feljutás az feljutás”.

Szinte minden ellenfelük kemény volt, a szlovénok kiemelkedtek, de Litvánia, Dél-Korea és Románia ellen is keményen kellett harcolni a győzelemért. Szuper érzés feljutást ünnepelni – mondta a DVTK védője, aki hét éve Krakkóban a feljutást biztosító találatot ütötte a lengyel üres kapuba.

Később: Szlovénia-Koreai Köztársaság 19.00

(Kiemelet képünk illusztráció. Sean Simpson, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a Magyarország - Koreai Köztársaság jégkorong vb-felkészülési mérkőzésen, a Vasas Jégcentrumban 2022. április 28-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)