Leállította a Kínának szánt cenzúrázott keresőjének fejlesztését a Google

2018. december 19., 19:03

Szerző:

A Google belső nyomásra leállítja a Dragonfly fantázianévre hallgató cenzúrázott keresőmotorjának fejlesztését – írja belső forrásokra hivatkozva a The Intercept . A keresőóriás ezzel akart visszatérni a kínai piacra, ahonnan éppen azért vonult ki, mert a népköztársaság a területéről érkező keresések cenzúrázását várta el a cégtől.

A Dragonfly lényegében a Google nálunk is használt keresőmotorja lett volna, azzal a különbséggel, hogy megvalósulása esetén a kínai állam hozzáférést kapna a kínai keresési előzményekhez és a hozzákapcsolt telefonszámokhoz, illetve a Google önszorgalomból blokkolta volna az olyan, a kommunista párt szerint kéretlen tartalmakat, mint a demokráciáról, emberi jogokról, vagy békés tüntetésről szóló információk. Az ilyen témákat tartalmazó oldalakból a Google egy külön feketelistát épített a Dragonflynak. Ehhez kínai 265.com-ot használták fel, amely 2008 óta van a Google tulajdonában. A 265.com-on keresztülfolyó, a cenzúrát már alkalmazó kínai keresőlapra, a Baidu-ra továbbirányított kereséseket, és az arra érkező találatokat listázták, hogy abból a mérnökök következtetéseket tudjanak levonni a cenzúrázandó oldalakról.

Minderről azonban elfelejtették tájékoztatni a Google adatvédelmi munkatársait, akik így a The Intercept augusztusi cikkéből értesültek az ügyről. A felháborodott Google-alkalmazottak közül ezren tüntettek, többen fel is mondtak, végül az adatvédelmisek rábírták a Dragonfly-projekt vezetőit, hogy ne használják a 265.com-on keresztül szerzett adatokat. Legalábbis erre utal az, hogy a találkozójuk után eltiltották projekt mérnökeit a kínai honlap adatainak elemzésétől.

A kínai adatok nélkül viszont a Dragonfly-projekt elhalni látszik: „A 265-ös adatok kulcsfontosságúak voltak a Dragonfly-nak" – mondta a The Intercept forrása. Az adatokhoz való hozzáféréseket felfüggesztették, ami leállította a fejlesztést. Mindezt megerősíti, hogy a projekttől csoportosan helyezik át a mérnököket más, Kína helyett inkább Indiát, Indonéziát célzó feladatokhoz. Akiket a helyükön hagytak, azok se a népköztársaság területén élőkről gyűjtenek adatokat, hanem a világ más pontjain élő kínaiak kereséseit célozzák, és azokból gyűjtenek információkat. Ezekből azonban a kínai piacra vonatkozó releváns adatot kinyerni nem igazán tudnak.

A Google vezérigazgatóját, Sundar Pichait a múlt héten idézték be az amerikai kongresszus elé meghallgatásra a Drangonfly-al kapcsolatban. Állítása szerint „jelenleg nincs tervben" a keresőmotor üzembe helyezése, de nem volt hajlandó ennek a lehetőségét a jövőre nézve kizárni. A The Intercept forrásai szerint a projekttel kapcsolatos botrányok a cégvezetőket a Dragonfly leállítására kényszerítették, még ha csak egy rövid időre is.

A Google a hírek szerint 2019 első harmadában tervezte a Dragonfly elindítását, de dolgok jelenlegi állása alapján nehezen elképzelhető a terv megvalósulása.