Kampány az adóssághegyen

Két hónap van még hátra az önkormányzati választásig, de nem nagyon tisztul a kép Pécsett. Nemrég írtunk arról, hogy Péterffy Attila független jelölt mögé az LMP kivételével minden ellenzéki párt beállt, míg a kormányoldal részéről Vári Attila sportvezető, egykori olimpiai bajnok vízilabdázó jelentkezett be a város vezetésére. Azóta az LMP beváltotta korábbi ígéretét, és nemcsak nem támogatja Péterffyt, de saját polgármesterjelöltet állít, és a Mi Hazánk Mozgalom is felbukkant egy aspiránssal.

2019. augusztus 15., 12:52

Szerző:

Bár az erőviszonyokat tekintve sokan kétszereplősnek hitték a Pécs polgármesteri posztjáért indult kampányt, mostanra már valósággal sorban állnak a jelöltek. Az ellenzéki pártok többségének támogatottja, Péterffy Attila már ez év elején bejelentkezett a város vezetésére, és azóta folyamatosan kampányol.

A választók az utóbbi években elszoktak a politikai programok olvasásától, talán el is felejtették, hogy választás idején mégiscsak az a szokás, hogy megismerhetik egy-egy jelölt elképzeléseit. Péterffy azonban egy ötvenhat oldalas, tizenkét fejezetből álló anyaggal állt elő. Ebben a tavasszal bejelentett vállalásait részletezi, a programon pedig érezhető, hogy szakértőkkel dolgozott. Az egyes fejezetek Pécs jelenlegi problémáira, aktuális ügyeire és fejlesztési lehetőségeire fókuszálnak, hangsúlyozva egyúttal, hogy a választóktól kapott visszajelzések nagymértékben meghatározták a program végleges tartalmát, bár az nem derül ki belőle, hányan voltak, akik ténylegesen a javaslataikat adták az anyag összeállításához.

Péterffy augusztus első felében a képviselőjelöltjeit is bemutatta közösségi oldalán. Akad köztük civil szakember, pedagógus, egyetemi oktató, vállalkozó, és korábbi önkormányzati képviselők is felkerültek a listára.

Úgy tűnik, a független jelöltet valóban potenciális esélyesként kezelik a kormányoldalon, hiszen a pécsi kampány Péterffy karaktergyilkolását sem nélkülözi. Márpedig a tapasztalat szerint a Fidesz első lépésben eltüntetni próbálja a nyilvánosságból az ellenzéket. Ha az agyonhallgatás nem megy, akkor nevetségesnek állítja be a riválist. A lejáratási kísérlet szinte kitüntetés, ami azt jelzi, kormányoldalon komolyan számolnak az ellenféllel. Jelen esetben, amint arról a Szabad Pécs írt, egy közvélemény-kutató cég olyan kérdésekkel hívta fel a pécsieket, amelyek alkalmasak lehetnek a független polgármesterjelölt lejáratására. Péterffy jelezte, feljelentést tesz a ügyben, egyebek mellett azért, mert az egyik kérdés így szólt: „Akkor is szavazna-e Péterffy Attilára, ha kiderülne, hogy családon belüli erőszakot követett el?” Az Amygdala nevet viselő közvélemény-kutató különös – a kormánypárt számára kedvező álláspontot sugalmazó – kérdésfeltevéseiről korábban az Átlátszó és a Magyar Narancs is írt cikket, mivel már több településen is felbukkantak. Most Pécs volt a soros.

A kormánypártok jelöltjének, Vári Attilának cikkünk írásakor még nincs programja, mivel ennek kidolgozásához egyelőre a választók javaslatait várja. Vári a helyi Pécsi Sport Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, aki augusztus eleje óta papíralapú és online kérdőíven gyűjti a muníciót a tartalomhoz, és az adatokat a kitöltőkről. Kérdőívének első pontja a legfontosabb feladatok kijelölését várja a megkérdezettől. A lehetséges válaszok között (például a helyi gazdaságfejlesztés, a város régióközponttá fejlesztése, zöldterületek növelése) kevés olyan van, amelyre egy helyi szavazó nemet mondana. Viszont egy válaszlehetőség utal a város jelenlegi problémáinak egyikére, amely talán egyben a legnagyobb is: „fegyelmezett gazdálkodás, hogy a város többé ne adósodjon el” opció. Ez akár egy beismerő vallomással is felér, mivel a kormány már az önkormányzati adósságelengedés után is több milliárd forintot hitelezett a városnak, hogy Pécs elkerülje a csődöt. A listára a biztonság kedvéért a válaszok jolly jokerét, a rezsicsökkentés eredményeinek megvédését is felvették – erre próbáljon nemet mondani valaki! A kérdőív szabadon választott gyakorlatot is tartalmaz, az állampolgár a maga speciális igényeit is kifejtheti a hatodik pontban, amely így szól: „Tisztelt Vári úr! Én Önt támogatom, de ígérje meg nekem, hogy…”

A kampányát csak a nyár közepén elindító Vári Attila a közösségi oldalán is aktívabbá vált. Készült már közös fotó Palkovics László és Süli János miniszterekkel, habár arról nincs információ, miről beszélt velük a várossal kapcsolatban. A kampány alatt készülő képek tanúsága szerint a polgármesterjelölt néha spontán elvegyül a választók között, lángosozik, fagyizik a körükben, vagy beugrik a piacra, ahol elbeszélget az árusokkal, vevőkkel. A kormánypárti jelölt mindegyik képen ugyanazt a pólót viseli, miközben járja a pécsi utcákat, tehát feltehetően egy napba zsúfolták bele az életközeli pillanatokat. A jelenetek hétköznapiságát fokozza, amikor a Vári Attilát körülvevő vidám pécsi polgárok között felbukkan az egyik hivatalban lévő alpolgármester is.

A kampánystáb a városi sétákkal nyilván azt a kritikát próbálta ellensúlyozni, hogy Várinak nincsenek pécsi gyökerei, budapestiként pályázik az egyik legnagyobb vidéki város vezetésére. Vári egyébként szinte csak olyan cikkeket oszt meg saját oldalán, amelyek a város fejlődését hangsúlyozzák, vagy esetleg egy-egy uniós forrásból elkészült infrastrukturális fejlesztést mutatnak be, pedig ezekhez Várinak nem sok köze van. Másfelől viszont azt sem említi meg, hogy a beruházásokat az Európai Unió támogatta. Mindeközben sportvezetőként – Vári tavaly óta a vízilabda-szövetség elnöke – nem tartotta fontosnak, hogy megszólaljon a nemrég lezajlott dél-koreai vizes-világbajnokságon zaklatási ügybe keveredett Kenderesi Tamás ügyében, aki ráadásul éppen a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. úszója.

Ami a többi jelöltet illeti, néhány hete kiderült, hogy a Mi Hazánk Mozgalom is saját polgármesterjelöltet indít Sándor Zoltán személyében, aki a Pécsi Tudományegyetem kutatója, farmakológus. A pártnak állítólag minden körzetben lesz képviselőjelöltje, programjuk egyelőre nem készült el. Beszédes, hogy a Mi Hazánk sajtótájékoztatójára a független Szabad Pécs hírportál nem kapott meghívót, az önkormányzat lapja viszont jelen volt, és tudósított is az eseményről.

Áprilisban még az ellenzéki együttműködés mellett állt az LMP, majd júniusban ebből kilépett, s újabb hetek elteltével a párt volt társelnöke, a pécsi illetőségű Keresztes László Lóránt közölte: pártja saját polgármesterjelöltet indít, és listát is állít októberre. A város vezetésére Kóbor József önkormányzati képviselőt, orvost, klinikai fizikust jelöli az LMP. Kóbor a Facebook-oldalán jelentette be indulását, s ahogy írta, eredetileg nem volt ilyen szándéka, de a posztban kifejtette, miért gondolja, hogy jobb, ha inkább ő lenne polgármester. Szerinte a helyi ellenzéki összefogás célja, hogy a bukott fideszes városvezetés helyett az azt megelőző, pontosan ugyanúgy megbukott garnitúrát és érdekköröket hozza ismét helyzetbe.

Keresztes László Lóránt egy rádióinterjúban úgy fogalmazott, a helyi DK döntött úgy, hogy az LMP-t ki kell szorítani a baranyai megyeszékhelyen. Jelen állás szerint egyébként az LMP országosan három helyen indul önállóan, Pécsett és két budapesti kerületben.

Pécsett 2018-ban nyerni tudott az egyik választókerületben az ellenzék, és feltehetően most is van esély arra, hogy nyerjen, miután a fideszes Páva Zsolt polgármesternek tíz év után lényegében bukott emberként kell távoznia. A Fidesz a májusi európai parlamenti választáson 42,75 százalékot szerzett, s ez is azt jelzi, hogy a kormánypárt legyőzhető. Az ellenzéki polgármesterjelöltek gyarapodó száma viszont gyengítheti ezt az esélyt, sokan ezért vélik úgy, hogy a jelöltek élénkülő forgalomba hozása nem csupán a véletlenek összjátéka. / Kelemen Sándor