Bezárják az MTVA átláthatatlanul működő, az ÁSZ által is vizsgált leányvállalatát

2019. január 28., 16:59

Szerző:

Bezárja az MTVA egyik leányvállalatát, az Új Média és Teletext Kft.-t. A cég ellen végelszámolás indult, működését az Állami Számvevőszék is kifogásolta – írja a Media1. A cég a teletext mellett a hirado.hu-t, a mediaklikk.hu-t és más közmédiás oldalakat is üzemeltetett. A végelszámolás tényét az Opten céginformációs adatbázisban is feltüntették már.

Korábban a Direkt36 írta meg, hogy a kft. 2014 májusában 110 internetes oldalt vásárolt 120 millió forintért, gyanús körülmények között. A honlapok domain nevei nagyon hasonlóak voltak egymáshoz, a portál szerint hasonló weblapokhoz az ár töredékéért is hozzájuthattak volna.

Az azóta már megszűnt Együtt akkori társelnöke, Szigetvári Viktor azonban hiába tett rendőrségi feljelentést, mivel a rendőrség úgy ítélte meg, hogy a történtekkel nem valósult meg bűncselekmény.

Az Állami Számvevőszék is vizsgálódott az állami vállalatnál, ami elmarasztalással végződött. Tavaly a 24.hu írta meg, hogy az ÁSZ megállapította, hogy a társaság működésének szabályozottsága az ellenőrzött időszakban nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak.

Eszerint a társaság gazdálkodása a szabályozási hiányosságok, továbbá az elszámolások hiányosságai miatt, vagyongazdálkodása a leltár hiánya, valamint a vagyonnyilvántartás szabálytalanságai miatt nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak 2013-ban, illetve 2016-ban. Közzétételi kötelezettségéről az ellenőrzött időszakban nem gondoskodott, ezáltal működésének átláthatósága nem volt biztosított.

A kft. ügyvezetője tavaly június óta a végelszámolás kezdetéig Vas Imre volt. Az ő neve akkor vált ismertté, amikor Vaszily Miklós akkori MTVA-vezérigazgató irodájában 2016 márciusában engedély nélküli lehallgatóberendezést találtak, miközben a rendőrök Enyedi Csaba adminisztrációs igazgató és Vas Imre üzemeltetési igazgató szobájában lehallgatáshoz használatos eszközöket találtak. Vas akkor annyit mondott, hogy az eszközök telepítése magasabb célokat szolgált. Vaszily tavaly mégis kinevezte őt a Kft. élére.