A Földi paradicsom a Trafóban

2017. november 27., 11:04

Szerző:

A 2007 óta működő KV Társulat alapítói és művészeti vezetői – Száger Zsuzsanna és Urbanovits Krisztina – évekig a kaposvári Csiky Gergely Színházban játszottak. Ott határozták el, hogy független társulatot hoznak létre. S bár a kétfős társulat állandó munkatársakkal bővült, előadásaikat minimális pénzből, „női logisztikával” varázsolják elő. A pénzszűke azonban munkáik színvonalán sosem érződött, amit az is bizonyít, hogy tíz éve a honi színházi szakma kuriózumaként alkotnak. A KV a különvélemény rövidítése, ugyanakkor a színésznők közös véleményére, látásmódjára is utal.

– Sok mindenről másként gondolkodunk Zsuzsával, de azt mindketten fontosnak tartjuk, hogy női szemszögből mutassunk be olyan társadalmi témákat, amelyek közvetlenül érintik a nőket. Nem tudatos választás a részünkről, hogy a kiválasztott szerzők többsége nő, bár örülünk, ha felhívhatjuk a figyelmet arra: milyen remek kortárs női írók vannak – mondja a 168 Órának Urbanovits Krisztina.

A KV előadásaiban férfiak is szerepelnek, legújabb bemutatójukat pedig – Caryl Churchill Földi paradicsomát – Ördög Tamás rendezi. Az ősbemutató premierje november 26-án volt a Trafóban.

Noha az angol írónő, Caryl Churchill nálunk kevéssé ismert, Urbanovits Krisztina szerint a mai drámairodalom nagyasszonya. A Földi paradicsom két történelmi korszakban játszódik: a viktoriánus Angliában, ahol a nők totális szexuális kiszolgáltatottsága nem sokban különbözik a gyarmatokon élő rabszolgák helyzetétől. Majd ugyanazokat a szereplőket látjuk viszont kétszáz évvel később: a korszellem látszólag jóval felvilágosultabb, de a főhősök magánya még mélyebb. Az előadás fergeteges humorral, mégis mély empátiával szól a mindannyiunkat érintő súlyos problémákról.

S. Zs.