Az e-recept kora

Úgy látszik, a járvány miatt kialakult kényszer kellett ahhoz, hogy leszokjunk a személyes gyógyszerfelíratásról. Ma már ugyanis a hozzáférést az orvosságokhoz 90 százalékban az elektronikusan kiállított receptek biztosítják. Mindenki rádöbbent, hogy nem kell feltétlenül órákon át egy rendelőben ülni, egy telefonhívás után azonnal a patikában lehet a receptünk. Ez a lehetőség elvileg csak a járvány időszakára szólt, most viszont határozatlan időre meghosszabbították. Sajnos azonban akadnak visszásságok is a rendszerben.

2019. október 24., 21:45

Szerző:

Az internet világában pofonegyszerűnek tűnő megoldás az elektronikus receptírás. Mennyit bosszankodtunk azon, hogy egy-egy gyógyszerünk miatt órákat kell ülni egy rendelőben, ráadásul egy rendelési időre korlátozva. Aztán a patikában a gyógyszerész nem tudta kibogarászni, mit is írt fel az orvos, mert ugye gyakran szinte olvashatatlan volt a vény. Mégis sokan talán még ma is ragaszkodnának ehhez a gyakorlathoz. Mert megszoktuk, és mert értékeljük a személyes kapcsolatot, a látható kontrollt. A járványhelyzet azonban mindenkit ráébresztett arra, hogy új gyakorlatra van szükség. Felhívjuk az orvosunkat, aki kisebb technikai manőverrel már el is küldte a patikába a receptünket. Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér lehetővé teszi, hogy ezt pillanatok alatt megtegye. Ma már a receptek 90 százaléka a felhőből érkezik, és a szakorvosi vizitek mintegy 20 százalékát a jövőben is biztosan kiválthatja majd az e-recept. Vannak azonban visszásságok a rendszerben, ahogy Dr. Komáromi Zoltán háziorvos fogalmaz: míg egyrészt pillanatok alatt sebességet váltottunk, egyes területeken leragadtunk a 19. századnál.

– Az orvosra van bízva, hogy mikor elégszik meg a telefonos beszélgetéssel, és mikor látja szükségét a személyes vizitnek, mikor tart szükségesnek bizonyos vizsgálatokat. Vannak azonban olyan krónikus betegségek, ahol elengedhetetlen az időközönkénti kontroll, csakhogy a beutalót nem lehet az interneten átküldeni, ha a beteg nem az orvos által aláírt eredeti és lepecsételt papírral megy, nem fogadják. Gyógyászati segédeszközt sem lehet elektronikusan felírni, mert a forgalmazók nincsenek fent az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben. De nincsenek fent a szakorvosi javaslatok, a kórházi zárójelentések vagy a táppénzigazolási dokumentumok sem. A COVID- teszthez sem fogadják el a felhőbe küldött rendelésemet, kézzel írott és beszkennelt kérelmet követelnek – sorolja a háziorvos.

Az egyszerűsített receptkiváltás lényege, hogy a taj szám megadásával továbbra is ki lehet váltani a gyógyszereket a patikában. Vagyis ha az ellátás sajátosságai és orvosszakmai megítélése lehetővé teszi, úgy az orvos személyes jelenlét nélkül, infokommunikációs eszközökkel is tarthat orvos–beteg találkozót vagy konzíliumot. A szakorvos, illetve a szakdolgozó diagnózist, terápiás javaslatot állíthat fel, tanácsadást, konzultációt végezhet, valamint gyógyszert írhat fel. Az e-recept azonban nem jelent egyet az elektronikus úton történő kiváltással, majd házhoz szállítással. Tehát továbbra is szükséges a beteg vagy a meghatalmazottjának személyes megjelenése a patikában.

» K. V.