Világgazdaság: A mostani kéthetes kényszerszabadság negatívan hat majd a turizmusra

Így ugyanis csökkennek a főszezonban nyaralásra fordítható napok, és az átlagos foglalási idő is rövidebb lesz. Ez nemcsak a szálláshelyeknek, de a szállásfoglalóknak is kiesést jelent.

2021. március 9., 07:35

Szerző:

Januárban elmaradt a máskor szokásos év eleji szállásfoglalási roham, majd februártól élénkült a kereslet, és hirtelen befutott az időarányos foglalások 55 százaléka a húsvéttal kezdődő időszakra – idézi a Szallas.hu Zrt. vezérigazgatóját a Világgazdaság. 

Szigetvári József mindezek alapján erős előszezonra és forgalmas nyárra számít, főként pedig arra, hogy olyan korán és pontosan láthatják a nyári szezon számait, mint még soha: felértékelődött az előretervezés, a last minute nyaralási döntésekre pedig nem marad mozgástér. Negatívan hat majd a turizmusra, hogy a járványügyi korlátozásokban érintettek, a kényszerszünetre ítélt szolgáltatók és a bezárt boltok most kéthetes kényszerszabadságra küldik alkalmazottaikat – így ugyanis csökkennek a főszezonban nyaralásra fordítható napok, és az átlagos foglalási idő is rövidebb lesz. Ez nemcsak a szálláshelyeknek, de a szállásfoglalóknak is kiesést jelent.

A Világgazdaság felidézi: a legnagyobb magyarországi szállásfoglaló oldal forgalma tavaly alig feleakkora mértékben esett, mint a nagy nemzetközi portáloké, mert minden országban, ahol jelen van, a belföldi piacra fókuszál. Tavaly mintegy 22 százalékkal esett az öt országban aktív Szallas.hu csoport bevétele – tájékoztatott a vezérigazgató. A csoporton belül jelentősek az egyes országok közötti eltérések: míg a magyarországi piacon 20 százalék körüli mértékben, Romániában jóval szerényebben,

Horvátországban viszont 70 százalékkal maradt el a bevétel az előző évitől az alig több mint egy hónapra szűkült nyári szezon miatt. Noha a Kisfaludy-­pályázat szálláshely-­felújítási programja révén nőtt a kínálat minősége, és a szállásadók is erős utazási kedvben bízhatnak, Az idei kínálatban egyelőre mégsem akcióznak nagyobb árengedménnyel - olvasható a gazdasági portálon.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: 168.hu archív)