Energiaválság: a vendéglátósok fele csődbe mehet

Van, akinek háromszorosára növekedett a áramköltsége az energiaválság után, de egyelőre kitart, többen viszont a Hauer cukrászda sorsára juthatnak, akár a vendéglátóhelyek 50 százaléka is így járhat hamarosan.

2022. november 28., 19:54

Szerző:

„Bizonyos mértékben emeltünk árakat, de próbáltuk itt a lehető legkisebb mértékben emelni az árakat, illetve próbáljuk azokra az ételekre, ételcsoportokra korlátozni az áremelést, ahol jelentős ez a differencia” – mondta el Baltai Gábor, a 14. kerületi Bocanova étterem tulajdonosa az ATV Híradónak arról, hogyan viseli étterme az energiaválságot, és a rezsicsökkentés kivezetését. A Bocanovánál arról számoltak be, áramszámlájuk megháromszorozódott, de kitartanak.

Más azonban arról számolt be, már bezárta éttermét, és nyilatkozni sem akart, mert jelenlegi helyzetüket szégyelli. Kovács László Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint ebben a helyzetben minden tulajdonos maga kell, hogy döntsön arról, hogyan marad talpon.

Ismert, hogy még a 150 éves, pesti Hauer cukrászda is bezárni kényszerült nemrég a helyzet miatt.

„Egy veszélye van annak, hogy ha mondjuk nem egy-két hétre, hanem mondjuk 3-4, 3 hónapra zár be valaki akkor, hogyha spórolni akar valaki a fűtésen, az energiaköltségen, nevezetesen az, hogy ha ő bezár januártól március végéig, nem biztos, hogy talál munkaerőt az újrakezdéshez” – írta le ő a helyzetet.