Brutális a válság – Harmada, fele is bezárhat a vendéglátóhelyeknek az infláció és rezsiköltségek miatt

Vendéglátóhelyek tömegei fognak bezárni, 30-50 százalékos bezárás is lehet az őszi hónapokban, a szállodáknál 20-25 százalék húzhatja le a rolót Flesch Tamás, Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnöke szerint. 

2022. augusztus 23., 21:07

Szerző:

Brutális válság tizedeli a vendéglátóhelyeket, a koronavírus-járvány után még fel se tápászkodott az ágazat, amikor beütött az infláció és az energiaválság, amely nem csak a költségeket növeli, de a keresletet is visszavágja. 

„A koronavírus-járvány hullámainál is nagy problémában voltunk, de azért azt tudtuk, hogy véget fog érni és elindul valami, most teljesen sötét alagútba megyünk bele, és nem tudjuk kezelni azt a fajta költségnövekedést, ami van. Áremeléssel sem lehet, arról nem beszélve, hogy azt feltételezzük, hogy ősztől az inflációs hatás miatt csökkenni fog a belföldi és a külföldi kereslet is”

– erről beszélt Flesch Tamás az ATV Start című műsorában.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnöke szerint kétségbe vannak esve a szállodaiparban dolgozók. Mint mondta, ha bezárnak szállodákat, akkor el kell küldeni a munkaerőt, valamint a szállodabezárás is pénzbe kerül, hiszen az épületet ugyanúgy fűteni kell. Hozzátette, hogy a munkaerő-kérdés novembertől lehet, hogy kevésbé lesz érdekes, mert „vagy zárt szállodák lesznek, vagy kevesebb vendég lesz”.

„Senki sem tudja, hogy mi fog történni. Egy biztos: egy vidéki wellness szálloda több százmilliós éves pluszköltséget képtelen elviselni, de egy budapestinél is előfordul ez, ahol az 50 milliós energiaköltség felmegy 200 millióra, plusz számolni kell az alapanyagköltségekkel és a munkaerőköltséggel is” – mondta Flesch Tamás.

Azt látják, hogy a belföldi vendégéjszakáknál őszre már az egyéni foglalások lecsökkentek, illetve teljesen lelassultak. A külföldi vendégéjszakák esetében pedig szintén várható valamilyen szintű csökkenés, példaként hozta Németországot, ahol 70 éve nem volt olyan infláció, mint most.

A kormánytól azt kérik, hogy a 4 százalékos turisztikai hozzájárulást el lehessen engedni. A rezsicsökkentés bár nem vonatkozik a szállodaiparra, de nehézség számukra, hogy le kell kötni számukra a gázt és az energiát, amit akkor is ki kell fizetniük, ha esetleg bezár a szálloda, ebben is elfogadnának segítséget a kormánytól – részletezte.

Az éttermesek helyzete kicsit különbözik, de szintén nagy bajban lesznek – folytatta Flesch Tamás. Úgy gondolja:

vendéglátóhelyek tömegei fognak bezárni, 30-50 százalékos bezárás is lehet az őszi hónapokban.

A szállodák esetében ezt a számot 20-25 százalékra teszi.