Van kompót: az Aeroflot bespájzol a Malévban

A Malév közvetett tulajdonosa az orosz állami Vnyesekonombank lesz, az üzemeltetés pedig az Aeroflottal partnerségben történik - jelentette be Veres János pénzügyminiszter és Viktor Zubkov orosz első miniszterelnök-helyettes a magyar-orosz gazdasági együttműködési kormányközi bizottság társelnöki találkozója után.

2009. január 24., 16:34

A sajtótájékoztatón Veres János az MTI kérdésére válaszolva azt mondta, a konstrukciót úgy alakították ki - és ezt az orosz fél is tudomásul vette -, hogy a Malév magyar nemzeti légitársaság maradjon, és ne veszítse el európai uniós repülési jogait.

Hozzátette: a Malév új, tőkeerős tulajdonosának bevonásához szükséges lépéseket még a légiközlekedési vállalat január 27-i közgyűléséig megteszik.

A Malév több mint 99 százalékos tulajdonosa jelenleg a két magyar magánszemély többségi, és Borisz Abramovics orosz üzletember kisebbségi tulajdonában lévő AirBridge Zrt. Az orosz állami bank vállalt garanciát a magyar légitársaság privatizációjának szerződéses teljesítéséért és azóta is az orosz bank finanszírozza az üzemeltelést.

Viktor Zubkov orosz miniszterelnök-helyettes a tulajdonosváltás indokaként az eddigi orosz tulajdonos "nem eléggé erős vezetési stílusát" és a pénzügyi válságot nevezte meg. Azt mondta: a Malév "kecsegtető jövő" előtt áll.

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.