Van egy ország, ahol csak tíz forintba kerül egy liter üzemanyag

Iránban szinte fillérekért tankolhatnánk, de például Oroszországban is alig kerül többe kétszáz forintnál a benzin.

2023. október 15., 09:50

Szerző:

A benzin literenként átlagára átszámítva 493,15 forint globális összehasonlításban, az október 9-én összesített adatok szerint. A magyarok ennél drágábban tankolhatnak, 630 forint volt a literenkénti átlagár. A Global Petrol Prices összesítése szerint a legolcsóbb benzin Iránban van, ahol átszámítva 10 és fél forint egy liter üzemanyag, a legmélyebben pedig a Hong Kongi autósoknak kell a zsebükbe nyúlniuk: ők 1131 forintért tankolnak literenként. A két szélsőérték közt így közel 108-szoros az árkülönbség – írta a Világgazdaság a benzinkörképében.

Irán mellett extrém olcsón, magyar szemmel fillérekért lehet tankolni még Líbiában (11,2 forint) és Venezuelában (12,8 forint). A 100-200 forintos tartományban kilenc ország benzinpiaca található, köztük Algéria, vagy Egyiptom. Az oroszok átlagosan 204 forintot fizetnek, a vezető olajtermelők közül Irakban 209 forintért adják a benzint, a szaúdiak 227-ért.

A gazdagabb országokban általában magasabb az üzemanyagár, az elmaradott régiókban, valamint az olajtermelő országokban sokkal alacsonyabb. Egy kivétel talán az Egyesült Államok, ahol csupán 383 forintnak megfelelő dollár a literenkénti ár, szinte ugyanannyi, mint Afganisztánban, Vietnámban, vagy Szudánban.

 

 (Kiemelt kép: Shutterstock)