Válaszolt a forint a 800 milliárd forintos különadóra

Kedd este Orbán Viktor bejelentette a háborús veszélyhelyzetet Magyarországon, majd szerdán bejelentette, hogy a közös teherviselés jegyében különadóval sújtanak több stratégiai ágazati nagyvállalatot.

2022. május 26., 17:25

Szerző:

Nem ingatta meg a piacot Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter különadóról szóló csomagjának 800 milliárdos bejelentése. A csütörtöki kormányinfón a miniszter elmondta, hogy a bevezetett különadók mely szektorokra vonatkoznak, és mennyi extraprofitra számít a magyar kormány. A banki - és energiaszektorok 300 milliárd, a távközlési cégek 40 milliárd, a biztosítók 50 milliárd, a kiskereskedelem 60 milliárd, a légitársaságok 30 milliárd, a gyógyszerforgalmazók 20 milliárd, valamint a médiacégek 15 milliárd forinttal járulnak hozzá a költségvetéshez. 

A napi.hu cikke szerint az OTP árfolyama a reggeli nyitás után még 13 százalékkal 8510 forintig zuhant, a bejelentés idején viszont már csak 5 százalék körüli mínuszban állt, később pedig 4 százalék körüli mínuszig korrigált. A Mol 15 százalékos mínuszban nyitott ki, később ez 6,6 százalékosra csökkent. A Magyar Telekom azonban nem mozdult sokat a reggeli mínuszok óta, délután is 4,7 százalékkal alacsonyabb árfolyamon forgott, mint szerdán. 

A jelentés viszont a forintnak erősödést hozott, a délelőtti 397 forintos árfolyamhoz képest a bejelentés után csökkeni kezdett , délutáni órákra 1 euró 391 forint volt már. A dollár pedig 371-ről 364 forintra esett vissza.

(Kiemelt képünk: A 2019. év végén a Magyar Nemzeti Bank befejezi a bankjegyek korszerűsítését. A biztonsági elemek,- hologram fólia, színváltó nyomat, biztonsági szál, metszetmély nyomtatás, illeszkedő jel, vízjel, vakjel mellett megtartva a több évtizedes grafikai tradiciókat. Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor)

 

Évtizedek óta nem látott súlyos aszály pusztít az országban, eddig 230 ezer hektárra nyújtott be 7 ezer gazdálkodó kárigényt. A Dunától keletre eső megyék a leginkább érintettek. Az agrártárca mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerint az ilyen mértékű szárazságot és csapadékhiányt még öntözéssel sem tudják a gabonatermesztők kezelni.