Részletezték az extraprofit-különadókat, brutális pénzeket vonnak el egyes szektoroktól

Csütörtök délután tartották a kormányinfót, amelyen többek között megismerhetjük a szerdán bejelentett intézkedések részleteit. Visszatér a reklámadó, valamint csak magyar rendszámú autók élhetnek az olcsóbb üzemanyaggal.

2022. május 26., 14:58

Szerző:

A mostani kormányinfó a megszokott Gulyás Gergely - Szentkirályi Alexandra páros Nagy Márton, gazdaságfejlesztésért felelős miniszterrel bővült. Gulyás elmondta, hogy a keddi kormányülésen a veszélyhelyzet elrendeléséről döntöttek, ugyanis míg közvetlen veszély nincs, humanitárius katasztrófa viszont igen. A háború miatti gazdasági következmények pedig Magyarországra nézve is súlyosak, amit a brüsszeli politikai is megfejelt – tette hozzá. A rezsicsökkentés fenntartása a kormány egyik legfontosabb feladata, ami miatt rezsivédelmi és honvédelmi alap létrehozása mellett döntöttek. A miniszter szerint meg kell erősíteni a honvédséget, valamint az igazságtalan extraprofithoz jutó bankoktól, nagyvállalatoktól kell hozzájárulást várni.

Gulyás bejelentette, hogy a benzinárstop péntektől csak magyar rendszámos autókra vonatkozik. Hozzátette, hogy ez részben a benzinturizmus miatt lesz bevezetve. Péntektől ugyanúgy tankolhatnak Magyarországon a nem magyar rendszámos autók, csak ők a piaci áron vásárolhatják az üzemanyagot. Ezt a benzinkutasoknak kell figyelniük, ellenőrizniük.

Nagy Márton folytatta a kormányinfót, aki elmondta, hogy csütörtökön átadják a jövő évi költségvetés tervezetét, amelyben 68 ezer milliárd forintos GDP-vel számolnak. Idén 4,9 és jövőre 3,5 százalékos GDP arányos költségvetési hiánnyal számol a kormány. Az extraprofit különadókról részletezte, hogy a bankszektorban a tranzakciós illeték kibővítésével is többletre tesznek szert, ez a kettő összesen 300 milliárd forintot jelent, ebből 50 milliárdot tesz ki a tranzakciós illeték. Ezt pedig a kormány már idén és jövőre is beszedné. Az energiaszektorban is 300 milliárdot vonnanák el, ez főként a Mol-t érinti – tette hozzá Nagy. A biztosítói szektorban 50 milliárd-, a kiskereskedelmi szektorban 60 milliárd-, a telekommunikációs cégektől 40 milliárd-, a légitársaságoktól 30 milliárd és a gyógyszercégektől 20 milliárd forintot vonnának el. Nagy továbbá bejelentette, hogy 2023-tól ismét bevezetik a reklámadót, amitől a kormány további 15 milliárd forint bevételt vár.

Így a kormány összesen több mint 800 milliárd forint bevételre számít az extraprofit-különadókból.

A miniszter felsorolta, hogy mely szektornak miért lett extraprofitja: a bankok a növekvő infláció és kamatok miatt tettek szert extraprofitra, ennek összege több mint 12 milliárd. A biztosítók a Covid miatt megnövekedett biztosítói díjbevételekből szereztek extraprofitot. Az energiaszektor a szénhidrogének kitermeléséből növeli a profitot, de Mol például az üzemanyag-finomításon is sokat nyer. A kiskereskedelem éves forgalma 16 százalékkal bővült, így juthatott extraprofithoz. A telekommunikációs szektor is a járványból szerezte az extraprofitját, ugyanis az emberek többet interneteztek, telefonáltak ezidő alatt. A légitársasági szektorban pedig újra nő az utasforgalom. Végül pedig a gyógyszerforgalmazók is extraprofitot termeltek a járvány miatti megnövekedett gyógyszer-értékesítésből.

Nagy szerint a különadó miatti veszeséget nem fogják áthárítani a fogyasztókra, ugyanis a kormány nem a profitot, hanem az extraprofitot veszi el. De ha mégis áthárítják a fogyasztókra, akkor azt látni fogják. A különadó részletszabályai a napokban jelenhet meg.

Szóba kerültek az árstopok fenntartásai is, amelyre Gulyás azt mondta, hogy minden árstopról külön-külön hoznak döntést. Hozzátette, hogy a kormány szeretné mind a négy árstopot fenntartani. Továbbá kiderült, hogy a most bejelentett különadókat már idén beszedi a kormány a reklámadó kivételével, ugyanis az csak jövőre lép életbe.

(Kiemelt kép: Kormányinfó 2021. július 22-én. Fotó: Merész Márton)

08:23

Mindent megteszünk, hogy a világban zajló háborúk ne veszélyeztessék a magyar családok békéjét és biztonságát! - olvasható Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap esti Facebook-bejegyzésében, amelyet a Védelmi Tanács ülése után adott közre.