Több mint felével hízik vállalkozások áramszámlája, pedig korábban rezsicsökkentést ígért a kormány a cégeknek is

2018. december 15., 06:58

Szerző:

Hónapok óta egyre durvább drágulás tapasztalható az energiapiacon. A hvg.hu cikke szerint a vállalkozók azon dühöngenek, hogy nemrégen éppen a kormány ígérte, hogy az „államosítással” megnyílik annak a lehetősége, hogy a vállalkozói szférában is csökkenjen a rezsi, legalább 10 százalékkal alacsonyabb összegű számlákról beszéltek. A cikk felidézte, miféle ígéretekkel halmozta el a szektort Németh Szilárd fideszes rezsibiztos, mai honvédelmi államtitkár és Rogán Antal, a mai propagandaminiszter is.

Ehelyett kapják a nyakukba a 60 százalékkal magasabb áramdíjat a Nemzeti Közművek Áramszolgáltatónál (NKM). 

Pedig az Orbán-kormány bekebelezte volna az áramszolgáltatói piacot is, amihez az eddigi egyetlen magyar szerzemény a korábban a francia EDF tulajdonában lévő Démász, ezt 121 milliárd forintért vásárolta meg az állam. Ezzel megszerezte a cég 775 ezer ügyfelét és a 32 ezer kilométernyi hálózatát is. 2017 október végén az NKM átvette a Magyar Telekom ügyfeleit is, de ez csak egy szűk kört, mindössze 60 ezer fogyasztót érintett.

Az állami szolgáltató a szabadpiacon is ad el áramot, a vállalkozások zöme az egyetemes szolgáltatásba nem fér bele (ez csatlakozási teljesítményhez kötött). A kisebb cégek közül többen ragadtak az NKM Áramszolgáltatónál, már csak megszokásból is, mivel korábban az állam által megvásárolt Démász-szal volt szerződésük. Így az is igaz, hogy köthettek volna más szolgáltatóval is szerződést, olcsóbban. De nem sokkal. Kecskeméti Gábor, a Magyar Energiakereskedők Szövetségének árampiaci szakértője szerint az NKM Áramszolgáltatóval megkötött 24-25 forintos ár alá csak nem sokkal, 2-3 forinttal lehetne menni.

Fotó: Pixabay

Ugyanakkor azért az mégis furcsa, hogy pont az állami szolgáltató, amelynek létrejöttével ígérték be a rezsicsökkentést a vállalkozói szférának, drágább, mint a többi magánszolgáltató. Az egyetemes szolgáltatók közül pont az állami, amely a legdrágábban szerzi be az áramot: az idei év első három negyedéves átlagárától 2,7 százalékkal vette olcsóbban az áramot az ELMÜ, az EON 1,1 százalékkal, az NKM Áramszolgáltató pedig 3,8 százalékkal ment annak fölé. Az átlagár 16, 17 forint volt.

A vállalkozók az állami cégtől jövőre 24-25 forint közötti áron kapják az áramot.

Cégek, önkormányzatok közbeszerzéseit látva pedig kiderül, hogy az olcsóbb áramot nem az állami szolgáltató tudta ajánlani, sőt,a különböző vállalkozói szektorok az eddigiek után újabb drágulásra kell felkészüljenek. És ez a drágulás persze sújtja azokat is, akik nem az NKM Áramszolgáltatóval kötöttek szerződést a jövő évre. Az árampiaci árak magasak, 2011 után ismét elindult az emelkedés, amit még az állami cég sem tud elkerülni.

Viszont úgy tűnik, hogy az állami egyetemes szolgáltató szedi be legdrágábban (átlagár fölött 3,8 százalékkal) az áramot, amit aztán a rögzített, hatósági áron tovább ad a lakosoknak. 

 

 

 

 

 

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.

Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.