Jóval olcsóbban fel lehet építeni a népligeti kézilabda-csarnokot, Mészárosék már majdnem 40 milliárddal kevesebbért is vállalnák

2019. szeptember 3., 19:40

Szerző:

Nagyot estek a 2022-es férfi kézilabda Eb budapesti helyszíneként felépülő, multifunkciósra tervezett csarnok kivitelezési pályázati árai - írja a Napi.hu.

A felkért cégek által benyújtott első körös, jóval nettó százmilliárd forintot meghaladó ajánlati árak 78-81 milliárdra csökkentek a második ajánlati körben. Az árakat azonban még így is tovább kellene faragni, hogy beleférjenek a legutóbbi kormányhatározatban megszabott nettó 74 milliárdos költségkeretbe.

A húszezres sportcsarnokot a Népligetnél építik, miután a szlovákokkal közösen rendezzük meg a tornát. A 444 megjegyzi, hogy a szupercsarnokra beadott első ajánlatok sokkolóak voltak.

A legalacsonyabb (amit Mészáros Lőrinc és gyerekeinek cége, a Fejér B. Á. L. adott be) is megközelítette a 116 milliárd forintot, míg a legmagasabb majdnem 160 milliárd volt, és ezekben az összegekben nincs benne a telek megvásárlására elköltött 13,6 milliárd forint.

A kormány ezután hozott egy olyan határozatot, amely szerint legfeljebb bruttó 101,5 milliárd forintot szán a csarnokra, ez nettóban 74,1 milliárd.

A Mészáros Lőrinc és gyerekei tulajdonában lévő cég például már 78,7 milliárdért is vállalná a munkát.

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.

Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.