Szeptemberben több mint 11 százalékkal nőtt az ipari termelés

Szeptemberben az ipari termelés volumene 11,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, munkanaphatástól megtisztítva 11,6 százalékkal nőtt.

2022. november 14., 09:16

Szerző:

Az augusztusinál 1,6 százalékkal nagyobb volt a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari termelés – erősítette meg hétfőn második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A feldolgozóipari alágak döntő többségében nőtt a termelés volumene, a legnagyobb mértékben a villamos berendezések gyártásában, ahol 47,4 százalékos emelkedést mért a KSH.

Az iparon belül döntő súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 11,5, az energiaiparé 7,4, a csekély súlyú bányászaté 1,0 százalékkal nőtt 2021 szeptemberéhez viszonyítva.

Az ipari export volumene 13,3 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A járműgyártás kivitele 32,9, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásé 21,5 százalékkal emelkedett.

Az ipar belföldi értékesítése 5,8 százalékkal nőtt, míg a feldolgozóiparé 3,0 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest.

Az építőipar is nőni tudott

Szeptemberben az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 1,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az építményfőcsoportok termelése közül az épületek építéséé 3,3 százalékkal emelkedett, az egyéb építményeké 0,5 százalékkal csökkent.

A megkötött új szerződések volumene 20,9 százalékkal visszaesett a 2021. szeptemberi bázishoz képest. Az építőipari vállalkozások szeptember végi szerződésállományának volumene 8,2 százalékkal csökkent éves összevetésben.

Az év első kilenc hónapjában az építőipari termelés 4,8 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest.

(Kiemelt kép: szakember dolgozik a ContiTech Fluid Automotive Kft. makói üzemében 2015. szeptember 2-án. Mintegy ötmilliárd forintos beruházással bővíti termelési kapacitását a Continental csoporthoz tartozó ContiTech Fluid Automotive Kft. Makón és a ContiTech Magyarország Kft. Nyíregyházán, amelyhez a magyar állam 1 milliárd 50 millió forint készpénztámogatást biztosít. MTI Fotó: Rosta Tibor)

Az MNB felügyeleti vizsgálata nyomán 48 millió forint bírságot szabott ki a K&H Bankra, egyebek közt az állampapírok sajátszámlás értékesítésénél folytatott gyakorlata, az ügyfelekkel folytatott személyes és telefonos kommunikáció rögzítése, illetve a panaszkezelés és adatszolgáltatás terén feltárt hiányosságok, jogsértések miatt – jelentette be pénteki közleményében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Októberben a munkanélküliek száma 176 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,6 százalékos volt. A fő mutatóként használt háromhavi mozgóátlag szerint augusztus-októberben 15-74 éves munkanélküliek száma 10 ezerrel, 174 ezerre, míg a munkanélküliségi ráta 0,2 százalékponttal, 3,6 százalékra csökkent – ismertette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).