Leminősítette Magyarországot a Standard&Poors

A Standard&Poors hitelminősítő cég ismét rontotta a magyar államadósság kockázatát: BBB/A-2-ről BBB mínusz/A-3-ra, ezzel tíz év után ismét leminősítették az országot.

2023. január 28., 08:12

Szerző:

Leminősítette Magyarország hitelbesorolását a Standard&Poors nemzetközi hitelminősítő cég. A tíz évvel ezelőtti, akkor nagy visszhangot kiváltó BBB/A-2 minősítést rontották szombaton reggel BBB mínusz/A3-ra. A 444 arról írt, ezzel az ország még éppen hogy a befektetésre ajánlott országok peremvidékén maradt ugyan, a leminősítés előtt a kilátás még negatív volt de ezt nemrég stabilra módosították.

Az S&P indoklásában megemlíti, hogy az MNB monetáris politikája jelentős megszigorítására kényszerült 2022-ben a válság hatásainak kijavítására a magas infláció, a forintárfolyam és a külső nyomásgyakorló erők miatt. A költségvetés helyzetét eközben a magas energiaárak, emelkedő kamatkiadások és bizonytalan gazdasági kilátások nehezítik. Eközben pedig politikai okokból az uniós források kifizetése a magyar kormánynak továbbra is bizonytalan.

Ugyanakkor az elemzés kiemeli, a súlyos gazdasági visszaesést Magyarország elkerülheti a következő két évben, de csak akkor, ha maradnak az orosz gázszállítások és megérkeznek az EU-s pénzek.

(Kiemelt kép: a Standard&Poors hitelminősítő székháza New York Cityben. Fotó: CEM OZDEL / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)