Ez a nap is eljött: drágul a sör is

A söripart is sújtja a július elsejétől bevezetett jövedéki adóemelés, amivel tovább fog emelkedni a sör ára.

2022. június 9., 10:01

Szerző:

Az energiaválság és az ukrán háború után július elsejétől jövedéki adóemelés is sújtja a söripart, ami további áremelkedést fog okozni, de jó eséllyel nem haladja meg élelmiszerek piacán tapasztalt átlagos drágulást – mondta Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója a Portfolio heti Podcastjében.

Az alap- és csomagolóanyag ellátásban is nehézségekkel küzd a söripar, amelyet már a kormány által kivetett ágazati különadó is sújt.

A jövedéki adó mértéke 1620 forintról 1800-ra per hektoliter per tényleges alkoholtartalom fokre emelkedik, ami bizonyosan megjelenik majd a bolti árakban is.

Kántor ennek ellenére bizakodó a sörfogyasztás növekedésével kapcsolatban az első féléves adatok alapján, ugyanis az éves fogyasztás várhatóan a drágulás ellenére is nagyobb lesz, mint a tavalyi, aminek az egyik hajtóereje a prémium és az alkoholmentes kategória lehetnek.

(Kiemelt kép: Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke nyilatkozik a sajtónak a párt eredményváró rendezvényén, a fővárosi Metro Clubban az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án. Fotó:MTI/Mohai Balázs)

2022. július 6., 17:41

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön az egyhetes betét kamatának megemelésével határozottan reagál az elmúlt napokban kialakult pénzpiaci helyzetre, amely növeli az inflációs kockázatokat és egyértelműen veszélyezteti az árstabilitást – válaszolta Virág Barnabás, az MNB alelnöke az MTI kérdésére szerdán késő délután.

2022. július 6., 07:25

A kedd esti jegyzésekhez képest gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerda reggel a nemzetközi bankközi devizapiacon, de egyik esetében sem közelítette meg a kedden elért történelmi mélypontot.