Simicskának már az egyetlen megmaradt cége is veszteséges, de még nem hagyja veszni a kecskéit

2019. május 31., 16:41

Szerző:

Az egykori szerteágazó cégbirodalomból, amely Simicska Lajos nevéhez fűződött – és aztán Mészáros Lőrinc köreihez vándorolt –  már csak egyetlen cég maradt meg: a Hárskúti Mezőgazdasági Zrt.

De ezzel is baj van. A 2018-as beszámoló szerint a főként állattenyésztéssel foglalkozó cég tavaly 59 millió forint veszteséget termelt. A tulajdonosok, Simicska és felesége, Pusztai Zsuzsanna ennek ellenére is látnak fantáziát a kecsketenyésztésben és a vendégház-üzemeltetésben. 

Simicska Lajos
Fotó: Magyar Narancs/Németh Dániel

Egyrészt év elején másfél milliárd forintot raktak bele a cégbe, másrészt pedig azt írják a kiegészítő mellékletben, nem áll szándékukban a Társaság megszüntetése – írta a 24.hu.

A történet azonban attól igazán furcsa (mármint a naiv honpolgároknak), hogy a 2018-ig Simicska tulajdonában álló, ám az Orbán elleni háborút követő teljes kapituláció után Nyerges Zsoltnak eladott, tőle pedig egy Mészáros Lőrinchez közel álló ügyvédnek továbbadott Mahir Cityposter Kft. a felcsúti csodamilliárdos emberének értő kezei között akkora profitot ért el, hogy 40 millió forintot fizettek ki az új tulajdonosoknak.

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.

Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.