Ryanair vezér: az utasok már nem csak isznak, de tablettákat és porokat is szednek

A Ryanair vezére szerint ahogyan az ittas vezetés tiltott, úgy a túlzott alkoholfogyasztás utáni repülésnek sem lenne szabad megengedettnek lennie.

2024. augusztus 29., 10:34

Szerző:

Michael O'Leary, a Ryanair vezérigazgatója szerint hetente fordulnak elő erőszakos támadások az alkohol miatt a repülőkön, és még rosszabb a helyzet, ha azt más szerekkel is keverik. Többek között erről beszélt az Index által szemlézett BBC-nek tett nyilatkozatában a légitársaság vezére.

„Nem bánjuk, ha isznak valamit. De ahogy nem engedjük meg az ittas vezetést, úgy nem lenne szabad embereket 10 ezer méteres magasságba engedni túlzott alkoholfogyasztás után”

– mondta O'Leary hozzátéve, hogy a régi időkben azok, akik túl sokat ittak, végül kidőltek vagy elaludtak. Most azonban ezek az utasok tablettákat és porokat is szednek, mely kombináció sokkal agresszívebb viselkedést eredményez, amit nehéz kezelni.

A Ryanair első embere ezután arról beszélt, hogy az utóbbi időben rengeteg repülő késett, ami miatt szerinte több idejük volt az embereknek az italozásra. (Korábban mi is megírtuk, hogy a budapesti kormányhivatalnál kiverte a biztosítékot, ami az Európa-bajnokság ideje alatt a magyar válogatott skótok elleni meccse előtt történt. A sztoriról itt olvashat bővebben.) Bár a légitársaságok megtagadhatják az ittas utasok beszállását, sokszor nehéz felismerniük a részeg embereket, különösen akkor, ha csoportban szállnak fel. A „bulijáratok” esetében különösen odafigyelnek a Ryanair dolgozói: az Ibizára tartó utasok táskáit például átvizsgálják indulás előtt, hogy kiszűrjék az alkoholt.

Nem csak a Ryanair tesz a rendbontás ellen

A BBC cikkében a Ryanair vezérigazgatója mellett megszólalt az AirportsUK szóvivője is, aki elmondta, hogy a zavaró viselkedés – akár alkohol, akár más okok miatt – „elfogadhatatlan, és komoly szankciókat vonhat maga után”,

ami lehet egyrészt pénzbírság, de járhat a beszállás megtagadásával, és akár két év börtönbüntetéssel is.

A szóvivő hozzátette, hogy a repülőterek „számos intézkedést hoztak a rendbontó magatartás ellenőrzése és kezelése érdekében, valamint az emberek biztonságának biztosítására”. 

Hozzátette, sajnos nincs tökéletes megoldás az ilyen helyzetek elkerülésére, azonban a repülőterekkel, a légitársaságokkal és a hatóságokkal való együttműködés eredményeképp sikerül egyensúlyt teremteni a kifelé tartó járatok esetében. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: DPA/AFP / Christophe Gateau)