Régi ízek újjávarázsolva

A visszatérő vendégek már az étlap külleméről látják a változást, pedig Fancsali Tamás, a Benczúr szálloda éttermének új konyhafőnöke most még csak kisebb ötletekkel varázsolta újjá a kínálatot. Szeptembertől jönnek aztán az igazi újdonságok – ahogy ő mondja, hagyományokat is őrző fogások, de új megfogalmazásban.

2015. augusztus 2., 16:36

Nem könnyű annyiféle elvárásnak eleget tenni, hiszen a Benczúr szállodában szlogenjéhez híven „központban a vendég”. Sokféle – délben egy-egy gyors menüre betérő környékbeli éppúgy, mint a magyaros konyhával ismerkedni vágyó, ám mégis a nemzetközi íz világhoz szokott külföldi. Utóbbiak soraiban egyre több osztrák (tavaly megháromszorozódott a számuk), márpedig nekik nem ismeretlen a magyar konyha, van összehasonlítási alapjuk is.

Fancsali Tamás mesterszakácsnak ez nem okoz gondot. Kis kitérővel a közeli Gundel étteremből jött, igaz, ez a „kis kitérő” a távolságot tekintve nem olyan kicsi, hiszen külföldi nagy éttermekben, szállodákban főzött. Tudja tehát azt is, melyik náció mit szeret, „nincs is” más dolga, mint ezeket a tapasztalatokat összesíteni.

Hogy miként? Itt van például olyan igazán magyaros étel, mint a hagymás rostélyos. Nála a névben szereplő hagyma nem pirosra sütve kerül a húsra, hanem háromféle változatban, hagymaszószként, lekvárként a köret mellé. A borjúpörkölt vadgombával készül, köretként aszalt szilvával töltött gombócot tálal, a harcsapaprikás mellé túrós, kapros házi galuska kerül, a kacsacomb körete káposztás derelye.

Újabban mestercukrász készíti a különleges desszerteket – itt kicsit más a somlói galuska, vagy a palacsinta – és a külföldieknek jó hír, hogy a pincérek között van már mesterfelszolgáló is. Ő az, aki több nyelven ad pontos felvilágosítást az egyes ételekről, látja el tanáccsal a magyarul nem értőket.

A Hotel Benczúr éttermi lehetőségei persze önmagukban is csábítják a vendéget. A legforróbb nyári napon is hűs szellőt kínál a hangulatos terasz, ha pedig rossz idő van – no meg ősztől tavaszig – ott van a Zsolnay terem.

És persze az itteni

rendezvényekbüféjét is a konyhafőnök irányításával készíti a csapat – a megrendelő kívánsága szerint. Hiszen a nyolc, változatosan berendezhető, a legkorszerűbb technikával felszerelt konferenciaterem különböző létszámú rendezvényekre alkalmas, 15 főtől 250 főig minden variáció elképzelhető, álló büfével, vagy ültetéssel.

A nyár nem éppen a céges rendezvények ideje, ám annál több az

esküvőilyenkor. Az ősfás kertben is van lehetőség a boldogító igen kimondására, ami pedig a vendégek jó ellátását illeti, különleges menüvel, emlékezetes asztaldíszítéssel, abban a Benczúr már szinte hagyományt teremtett.

Akcióból egyébként sincs hiány – a

szálloda honlapjaezekről aktuálisan frissítve mindenkor beszámol.