Putyin dollármentesítené a világgazdaságot

Putyin dollármentesítené a világgazdaságot, hogy mentse az orosz gazdaságot.

2022. szeptember 19., 12:48

Szerző:

A világgazdaság dollármentesítésének folyamata elkerülhetetlen – mondta Vlagyimir Putyin hétfőn, egy moszkvai kormánygyűlésen. Az orosz elnök szerint Oroszország a következő három évben a fejlesztésre, a gazdasági tevékenységek ösztönzésére és a nagy infrastrukturális projektek megvalósítására kell fókuszálnia – írja a Napi.hu.

Az 1944-ben létrehozott globális pénzügyi intézmény, a Nemzetközi Valutaalap, mely a világ valutáit egy kombinált arany- és dollárszabvány alapján kezeli, a 2022 februárjában kitört háború után pár héttel jelezte, hogy Kína, Szaúd-Arábia és Oroszország is megpróbálhat leszakadni a dollártartalék-rendszeréről. A valuta alap sztenderd arany része akkor tűnt el, amikor „az Egyesült Államok egyoldalúan megszüntette folyó fizetési mérleghiányának aranyátutalásokkal történő kiegyenlítését.” A dollár szerepe azonban újra megerősödött, amikor 1974-ben Szaúd-Arábia és más öböl menti olajtermelők belegyeztek, hogy az olajkereskedelem továbbra is dollárban történjen – az amerikai biztonsági garanciákért cserébe. 

Putyin valószínűleg a nyugati szankciók miatt lengette be a dollár kereskedelemben játszott központi szerepének leépítését. Az orosz kormány a teljes orosz devizatartalék 630 milliárdjából 320 milliárd dollárt vettek zár alá a háború miatt. Putyin magabiztosan nyilatkozott az orosz kormány az „egyes országok pénzügyi és technológiai agressziójával” szembeni helytállásáról; azonnal hatékony védelmi intézkedéseket hozott, mechanizmusokat indított a kulcsfontosságú iparágak és a vállalkozások támogatására.

„Valamennyi intézkedés célja a foglalkoztatás és a munkahelyek megőrzése, valamint az orosz állampolgárok, különösen a gyermekes családok és a nyugdíjasok célzott támogatása” – idézte Putyint a Napi.hu.

(Kiemelt képünk: Vlagyimir Putyin orosz elnök videokapcsolaton keresztül részt vesz a Marsall Rokosszovszkij komphajó zászlófelvonási ünnepségén a Moszkva melletti Novo-Ogarjovo állami rezidencián 2022. március 4-én. fotó: Alexey NIKOLSKY / SPUTNIK / AFP)