Pont a munka ünnepén szúrtak ki a dolgozókkal

Május 1-jén csökkentették a győri alumíniumöntödében dolgozók műszakpótlékát, a Vasas Szakszervezet a helyszínen tiltakozott.

2021. május 1., 14:41

Szerző:

40% feliratú táblákat és május elsejei ajándékokat osztogatott a Vasas Szakszervezet a győri Nemak Alumíniumöntöde éjszakai műszakból távozó dolgozóinak. A szakszervezet ezzel az akcióval tiltakozott az ellen, hogy a győri munkáltató az éjszakai műszakpótlékot 40%-ról 30%-ra csökkentette. A műszakpótlék-csökkenés éppen május 1-én, a munkások ünnepén lépett érvénybe – írta a Mérce.hu.

László Zoltán, a Vasas Szakszervezet alelnöke a Mércének elmondta, hogy a szakszervezet éppen két-három héttel ezelőtt írt alá egy bérmegállapodást a munkáltatóval, amely akkor egy jó bérmegállapodásnak tűnt, és amely ennél a cégnél az első együtt – a szakszervezet és a munkáltató által is – aláírt bérmegállapodás volt.

László Zoltán elmondása alapján két-három héttel később a munkáltató mégis úgy döntött, hogy a megemelt bérekkel együtt sem fognak többet adni a dolgozóknak, mert csökkentik a pótlékot és átszervezik a műszakokat.  

…az nem állapot, hogy megállapodunk egy bérfejlesztésben, aminek örülünk, és azt a végén visszaveszik, szinte eltűnik a bérfejlesztés

– nyilatkozta a szakszervezet alelnöke.

A műszakpótlék csökkentése nagyjából 600-800 embert érinthet. A dolgozóknak mintegy fele tagja a Vasas Szakszervezetnek. László Zoltán szerint a dolgozók nagyon elégedetlenek a helyzettel, és nem tartja méltó bánásmódnak a munkáltató eljárását:

Nagyon kemény körülmények között dolgoznak, nagyon drága kenyér az övék, és én azt gondolom, hogy ez egy nem elfogadható és nem méltó elbánás a dolgozókkal szemben. […] Aki ezt a munkát végzi, fémgőzben van, melegben van, a fémet utána meg kell munkálni, tehát fémforgácsban van. Nagyon kemény munka, az amit ők végeznek. Tisztelni, becsülni kell ezeket az embereket.

– véli László Zoltán.

A Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft. egyelőre nem válaszolt a Mércének, hogy változatlan maradt-e a gyárban dolgozók keresete a korábbi bérmegállapodás ellenére. 

 

(Kiemelt kép: Vasas Szakszervezeti Szövetség – Facebook)

 

 

Sajtóinformációk szerint az Európai Bizottság rohamtempóban írhatja át a hatályos vámszabályokat, és még júliusban előállhat velük. Így a filléres termékeket árusító Temu az elemi lényegét veszítheti el.