A jelenlegi piaci ár ötszörösét fizetjük ki földgázért Oroszországnak

A G7 elemzése szerint megdöbbentő, milyen sokat kell költenünk csak arra, hogy Moszkvából jöjjön a gáz.

2022. október 31., 13:03

Szerző:

A jelenlegi világpiaci helyzetben nemhogy ötödét, hanem az ötszörösét fizetjük köbméterenként a Gazpromnak egy köbméter földgázért, írja a G7 gazdasági szaklap. Arra emlékeztetnek, Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin orosz elnök februári találkozóján utóbbi azt mondta, „fontos az is, hogy ma Magyarország az európai piaci árnál ötször olcsóbban vásárol orosz gázt.”

A helyzet akkor igaz lehetett, de mostanra a helyzet megfordult, és

a nyugati piaci fölgdgáz árának ötszörösét fizetjük Moszkvának.

Emlékeztetnek, már tavasszal kiderült, szó sincsen arról, hogy a Gazprom Magyarországnak valamiféle fix áron adná a földgázt, inkább a holland világpiaci árat két hónap csúszással lekövető árszabásról lehet szó, így hát az orosz gáz pont úgy drágul – kis késéssel – mint akárhol máshol. Most  a magyar statisztikai hivatal két osztályvezetője és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egy adjunktusa új elemzésben bizonyították, mennyivel is drágább a Gazprom barátsága.

Mivel a két hónapos lekövetés az árakban pontosnak látszik - a decemberi, legalacsonyabb világpiaci árat emlegette Putyin februárban - ezért most au augusztusi, rekord világpiaci ár is elérkezett hozzánk az oroszokon keresztül. Így világos az elemzők szerint az is, hogy a magyar rezsiválság szerves része az orosz árazás hátrányai, és tetemes költsége is.

(Fotó: Kirill Kurdjavcev / AFP)