Mutatjuk, hogyan drágul a gáz

Az elhibázott brüsszeli szankciók verik az egekbe a földgáz árát, ezért kellett csökkenteni a rezsicsökkentést - mondja a kormány. Ebből egy szó sem igaz - mondja a valóság.

2022. október 26., 10:50

Szerző:

Érdemes olykor egy pillantást vetni a rotterdami tőzsde földgáz áraira. Aki ezt mégsem teszi, annak egy gyors összefoglaló: 2021 első feléig minimális emelkedés mellett 15-18 euróért lehetett lekötni 1 MW villamos áram előállításához szükséges gázmennyiséget.

Érzékelhető változás 2021 nyarától datálható, mégpedig két okból:

  • A koronavírus okozta lezárások, termelőkapacitások leállítása a végéhez közeledik, az újrainduló ipar pedig a korábbi gázmennyiség többszörösére tart igényt.
  • Oroszország kezdi manipulálni a kitermelt földgáz mennyiségét, épp a megnövekedett kereslet miatti drágulás felpörgetése érdekében.

2022 januárjára már 85-90 eurós árral fordult rá  Európa gazdasága. Megközelítőleg hatszoros az áremelkedés. Pedig se háború, se szankció. Az orosz agresszió, az Ukrajnát lerohanó invánzió február 24-én 125 eurós magasságba lökte az árat, ami némi hektikusság után - volt, hogy a 163 eurós határt is átlépve - végül minimális ingadozással visszatért a 95 eurós szintre.  Június 15-én kezdett elszabadulni az őrület a tőzsdén - azonban ez sem indokolható a szankciókkal. Sokkal inkább az oroszok egyoldalú kínálatszűkítésének hatására történt. Emlékezetes: Moszkva adminisztratív indokokra hivatkozva egyre másra csökkentette, majd függesztette fel az Európába irányuló gázszállítást. Az árcsúcsot augusztus 26-án értük el 350 eurón - ez a két évvel korábbihoz képest 23-szoros emelkedést jelent. A gáz jegyzése azonban azonnal vissza is pattant erről a horrorisztikus szintről és meredek csökkenésbe kezdett - noha az Európai Unió, pontosabban a választott tagállami kormányokat tömörítő Európai Tanács egyre másra fogadta el a szankciós csomagokat.

Az Északi Áramlat 1 és 2 vezetékek elleni robbantásos támadás híre - annak ellenére, hogy szeptember közepén már egyik vezetéken sem szállított gázt a Gasprom - 223 euróra lökte az árat. De ez is csak pillanatokig tartott. Ma - jelezzük újra: folyamatos, trendszerű csökkenés mellett - ismét a 100 eurós árkategóriába esett vissza a jegyzés. Vagyis a háború és a szankciók ellenére most nagyjából ugyan ott tartunk 2022 márciusában - a komolyan vehető, Moszkvát érdemben érintő szankciók előtt.

 

Kimondható: nincs érdemi összefüggés a szankciók és a földgáz ára között. A drasztikus emelkedés - elvégre a hatszoros árugrás annak minősül - a pandémiát követő nyitásnak és Európa lassúságának „köszönhető”. Mire az uniós gazdaságok ráébredtek, hogy újra lehet termelni, a Távol-Kelet rég lekötötte a piacon lévő, szabad gázkapacitások legnagyobb részét - ez elsősorban a cseppfolyósított földgázt jelenti, ugyanis Oroszországnak jelen pillanatban nincs komolyan vehető kapacitása Kelet felé gázt szállítani.

(Kiemelt kép: Szentpétervár, 2022. július 27. A Gazprom orosz állami gázipari monopólium szentpétervári irodaháza 2022. július 27-én. Egy gázturbina-hajtómű nagyjavítására hivatkozva a Gazprom közölte, hogy az Oroszországot Németországgal összekötő Északi Áramlat-1 vezetéken, az orosz gáz nyugatra irányuló szállításának fő útvonalán maximális kapacitásának egyötödére csökkent a gázáramlás. Fotó: MTI/EPA/Anatolij Malcev)

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.