Négymilliárdos jóvátételre kötelezte az eMAG-ot a GVH

Az akciók eredeti árai csak nagyon rövid ideig léteztek, ezért 200 milliós bírságot szabtak ki, az elmúlt év vásárlói pedig 3 ezres kupont kapnak 1,1 milliárd forint összértékben.

2021. május 12., 15:12

Szerző:

Tartósan tisztességtelennek ítélte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az eMAG akcióhirdetését – írja a növekedés.hu. A hatóság a jogsértésért 200 millió forintos bírságot szabott ki, és nagyságrendileg 4 milliárd forint összegű jóvátételre kötelezte az online áruház üzemeltetőit.

Az eMAG webáruház több száz kampányát vizsgálta meg a GVH 2014 júliusáig visszamenőleg. A cégcsoport a kampányok során nem alakított ki olyan belső szabályokat, amik biztosították volna, hogy „eredeti” árként a termék tényleges, jellemző ára jelenjen meg: ehelyett az áthúzott árak korábban csak alkalomszerűen, nagyon rövid időre érvényesültek.

A GVH vizsgálata után az eMAG felhagy a megtévesztő akciókkal, és ezt az eladóktól is elvárja.

Emellett az elmúlt 12 hónapban vásárló fogyasztók egyenként 3000 forint értékű kuponkedvezményben részesülnek,

összesen legalább kb. 1,08 milliárd forint értékben. A cégcsoport 2,88 milliárd forint értékben vállalja, hogy elősegíti a magyar vállalkozások online kereskedelmi jelenlétét: többek között jutalék-csökkentéssel, oktatással, hirdetési felülettel és logisztikai szolgáltatásokkal támogatja majd partnereit. A vállalások lehetőséget biztosítanak magyar cégek külpiaci terjeszkedésre is az eMAG külföldi (román és bolgár) platformjain. Ez hozzájárulhat a magyar vállalkozások külpiacra jutásához, export árbevételének növeléséhez, gazdasági helyzetének javításához.

A nemzeti versenyhatóság 200 millió forint bírság megfizetésére is kötelezte a platform üzemeltetőit: a Dante International SA-t, illetve az Extreme Digital-eMAG Kft.-t, akik azt is vállalták, hogy nem támadják meg bíróságon a GVH döntését. Ez egyben azt jelenti, hogy az ügyben azonnal végrehajthatóvá válik a kiszabott bírság összege.

(Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock)

Tegnap 16:32

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.

Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.