Nagy döntés előtt áll a kormány

Megy a hatósági ár, vagy marad? – ez itt a kérdés.

2022. január 24., 13:20

Szerző:

Szaporodni fog a hatósági ársapka miatt veszteséget elkönyvelő benzinkutak száma Magyarországon. Ennek oka az üzemanyagok nagykereskedelmi árának növekedése és a forint újbóli gyengülése a dollárral szemben – írja a Holtankoljak.hu. A szakportál szerint már most kevesebb mint 200 olyan kút van az országban, ahol még a hatósági árplafon alatt egy-két forinttal lehet üzemanyagot vásárolni, a legtöbb helyen már 480 forintért kaphatunk csak benzint. 

Hozzáteszik: Ha nem lennének hatósági árak, akkor az elmúlt időszak árváltozásait figyelembe véve a benzin átlagára 502, a gázolaj átlagára 517 forint lenne.

A portál emellett arra is figyelmeztet, hogy már csak három hét maradt a kormány által elrendelt árstop időszakából, február 15-ig ezért dönteniük kell, merre tovább. Alapvetően három kimenetel lehetséges: vagy eltörlik a korlátozást, és az egekbe ugrik a benzin ára; vagy változatlanul hagyják a rendelkezést; netán az is felmerülhet, hogy új plafonértéket határoznak meg, csökkentve a kereskedők veszteségét.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

2022. június 29., 09:01

Évtizedek óta nem látott súlyos aszály pusztít az országban, eddig 230 ezer hektárra nyújtott be 7 ezer gazdálkodó kárigényt. A Dunától keletre eső megyék a leginkább érintettek. Az agrártárca mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerint az ilyen mértékű szárazságot és csapadékhiányt még öntözéssel sem tudják a gabonatermesztők kezelni.