Mit gondol melyik óriásbank pénzeli az MVM-et?

Az MVM-et sem a magyar nagytőke finanszírozza. 

2024. január 30., 20:12

Szerző:

Az egyik legnagyobb kínai bank, az ICBC osztrák leányvállalata és a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) 2022 őszén egy 100 milliárd forintos hitelkeretről kötött szerződést. A szerződést eddig nem tették közzé, most vált csak ismertté a nyilvánosság számára, miután Jávor Benedek bekérte azt az állami cégtől – írta meg a 444.hu.

Amint azt Jávor írja, az adatigénylésének köszönhetően megkapta azt a megállapodást, ami alapján tudhatóvá vált a 2022 októbere óta lehívott és visszafizetett összegek listája.

A dokumentumokból kiderült, hogy az MVM 2023 óta hat alkalommal hívott le 100 és 250 millió euró közötti összegeket, amelyek néhány hét vagy hónap alatt vissza is lettek fizetve. Amint írja az utolsó hitellehívás 2023. december 6-án történt, ennek a visszafizetésére még nem került sor a cég tájékoztatása szerint. 

Az MVM és a magyar költségvetés

Tavaly november végén összesen 309 milliárd forint osztalékelőleget fizetett be az MVM, ami 100 milliárddal több, mint a szeptemberi tájékoztatásban szereplő 209 millárd forint. Amint Jávor posztjában olvasható alig egy hét elteltével a cég épp 100 milliárd forintot hívott le, ami azt jelenti sürgősen pénzre volt szüksége, de hogy milyen okokból, az valójában nem tudható.

Talán a 309 milliárd forintos befizetés erőn felüli vállalás lehetett a cég oldaláról, ezért a keletkezett pénzhiányt a kínaik pénzével kellett orvosolnia az MVM-nek. 

A kínai hitellel kellett pótolni azt, amit kormánynak fizettek be és ez Jávor szerint azt jelenti, hogy Lánczi Tamásnak lesz mit vizsgálnia, hiszen a közvetetten a szuverenitási lázban égő kormányzatban kínai finanszírozásra került sor. 

A Párbeszéd – Zöldek pártja szerint nem elfogadható a kormányzat közvetett kínai finanszírozása, és az meg végképp nem, hogy az állami energiacéget kormányzati fejőscégnek használják, 300 milliárdos osztalékot véve ki az MVM-ből, miközben a cég kínai hitelre szorul. 

„A választási évre ráforduló kormányzat finanszírozása helyett az MVM-nek a profitját a kínai függés csökkentésére, a magyar fogyasztók terheinek mérséklésére, illetve a megújuló energiaforrások terjedését akadályozó hiányzó fejlesztésekre kellene használnia!”

A kínai befektetők első számú célpontja Magyarország

Mint arról korábban beszámoltunk  Nagy Márton, gazdasági miniszter megfogalmazta: „büszkék vagyunk arra, hogy Magyarország a kínai üzleti befektetések első számú célpontja Közép-Európában. A keleti nyitás sikerét pedig az mutatja, hogy 2023-ban a külföldi tőkebefektetés (FDI) már több mint egyharmada (34 százaléka) érkezik hazánkba keleti országokból, miközben ez 2010-ben 10 százalék alatt volt”. 

Orbán Viktor is elismerte az ICBC szerepét a magyar gazdaság és kereskedelem bővülésében és a kínai-magyar kereskedelmi kapcsolatokban, amint arról korábban írtunk. A miniszterelnök kifejezte, hogy számít az ICBC együttműködésére az Egy övezet, egy út kezdeményezés keretében.

(Képünkön: A Kínai Ipari és Kereskedelmi Bank logója a lengyelországi Varsóban 2024. január 11-én. Fotó: Jakub Porzycki / NurPhoto via AFP)