Mennyi pénzt szórjanak el a pártok kampánykiadásokra?

A pártok reklámköltésének teljes értéke a választási kampány időszakban akár tízszer is több lehet a törvényben előírtaknál – vélik szakértők. Két jogvédő szervezet a napokban mutatta be azt a javaslatcsomagot, amely a következő évi választási kampány hirdetési kiadásait szeretné ellenőrizhető módon „kordában tartani”. Két hetet adtak a pártoknak a javaslat mérlegelésére.

2009. október 10., 19:10

A 2010-es választási kampány minden eddigin túl fog tenni lejárató hangnemében – jósolják a beavatottak. Ám csak a kormány és az ellenzéki pártok készülődnek a nagy csatára, már a civilek is beindultak.

A napokban beharangozott kezdeményezéseket akár ellentétes értelműeknek is nevezhetjük, bár céljukat tekintve mindkettő ugyanazt akarja: a jelenlegi rendszer gyökeres változtatását.

Az egyik azt mondja, hogy a pártok semennyi pénzt se kapjanak az állami költségvetésből. A másik szerint akár tízszer annyit költhessenek, mint eddig, de ellenőrizhető, elszámolható módon.

Veres Mária: ne legyen állami támogatás!

Veres Mária tíz napja hirdette meg legújabb aláírás gyűjtő akciójának kezdetét. A nyíregyházi asszony – aki nemrég Civil Mozgalom néven maga is pártot alapított - most arra buzdít, hogy az emberek aláírásukkal támogassák egy népszavazás kiírását. A kezdeményezés tétje az lenne, hogy a politikai pártok ne részesüljenek állami támogatásból.

A fogadtatásról egyelőre nincsenek hírek, de az biztos, hogy Veres Mária korábban már sikerre vitt egy népszavazási kezdeményezést a politikusok költségeinek elszámolásáról. A parlamenti szavazógép azonban megváltoztatta a menetrendet. A kormányzópárt sebtében beterjesztett egy törvényjavaslatot, ami okafogyottá tette a kezdeményezést.

Többszörös kampányfinanszírozást!

A Freedom House Europe és a Transparency International Magyarország, a nemzetközi háttérrel is rendelkező jogvédő szervezetek viszont az állami pénz csapok megnyitását szorgalmazzák. Idejekorán figyelmeztetve arra, hogy ha nem változtatnak a törvényi előírásokon a pártok, akkor „borítékolható a törvénysértés” – állítja Molnár Bálint a Freedom House igazgatóhelyettese.

A két említett civil szervezet javaslatait már eljuttatta a pártoknak, szeretnék ha azt még az őszi parlamenti időszak idején elfogadnák. Két hetet adtak a pártoknak a mérlegelésre, arra való hivatkozással, hogy azokat korábban már egyeztették képviselőikkel.

Miről van szó részletesen? A jogvédők pénzügyileg átlátható választási kampányt szeretnének 2010-ben, mert a korábbi kampányok értéke a törvényes összeghatár többszörösét is meghaladta.

A 2006-os kampány kiadásait vizsgálva a szervezet a TNS Média Intelligence adataira hivatkozik. Az MSZP bevallott reklámkiadása 401 millió volt, a kampány becsült értéke 909 millió, amely listaáron elérte az 1180 milliót.

A Fidesz-KDNP szintén 401 milliót vallott be, melynek becsült értéke 769 millió volt. Ám nagyon olcsón vették a hirdetési helyeket, mert a reklámok listaárát 1871 millióra becsülték. De a két kis párt, az SZDSZ és az MDF kampány bevallott, becsült és listaáras költései sincsenek összhangban.

Vessünk véget a képmutatásnak!

A jogvédők egy holnapot indítottak Vessünk véget a képmutatásnak! Címmel,

http://kepmutatas.hu/. Az oldalon megtalálható a pártoknak eljuttatott törvényjavaslat szövege, és a kezdeményezés indoklása. Eszerint a pártok képviselő jelöltenkénti egy millió forintos állami támogatását 12 évvel ezelőtt, még 1997-ben állapították meg.

Ennek az összegnek az 5 millióra való felemelését kezdeményezik. De a legfontosabbnak a költségek elszámolhatóságát tartják. Nyissanak a pártok egy kampány számlát, ahonnan a reklámok költségét utalják. Ez legyen nyilvános, megtekinthető.

A médiumok vagy ne adjanak kedvezményeket a pártoknak, vagy egyformán adjanak mindenkinek – szorgalmazzák. Rövidebb kampányt szeretnének. „A pártok csak a választás napját megelőző 25-30 nap során folytathassanak kampánytevékenységet, csak ebben az időszakban jelentessenek meg politikai hirdetéseket”- fogalmazzák meg.

A 168 Óra Online megkérdezte Molnár Bálintot Veres Mária törekvéséről is. A Freedom House Europe igazgató helyettese azt válaszolta, hogy minden országban kapnak állami támogatást a pártok. Majd hozzátette,

- A mai politikaellenes Magyarországon nem előremutató a kezdeményezés.

A forint árfolyama péntek reggelre szinte nem változott az előző esti jegyzéséhez képest az euróval és a svájci frankkal szemben, a dollár ellenében viszont kissé erősödött.