KSH: félmillió felett az átlagkereset

KSH: Több mint félmillió forint a hazai átlagkereset. Igazából lehet, hogy nem is annyi és nem is érezzük annyinak. 

2022. május 24., 11:33

Szerző:

Márciusban Magyarországon az 5 fősnél nagyobb, valamint az állami és önkormányzati cégek teljes állású dolgozóinak 511 400 forint volt a bruttó átlagkeresete, ami nettóban számolva 352 200 forintot jelent. A bruttó átlagkereset 17,5 százalékkal, míg a nettó átlagkereset 18,1 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban – számolt be a Központi Statisztikai Hivatalra hivatkozva a 24.hu és az MTI.

A 8,5 százalékos márciusi inflációval és a nettó átlagkereset 17,3 százalékos emelkedésével számolva

a reálkereset 8,1 százalékkal nőtt egy év alatt.

Az átlagkereset emelkedéséhez elsősorban a részben előre ütemezett béremelések, a magas nem rendszeres keresetek (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás), a minimálbér és a garantált bérminimum emelése járultak hozzá, továbbá a munkaerőhiány, melynek önmagában is bérfelhajtó hatása van.

A bruttó kereset mediánértéke 394 500 forintot ért el a nettó átlagkereset mediánértéke pedig 273 700 forint volt, ami azt jelenti, hogy
a többség a vizsgált csoportokban átlag alatti fizetést kap. A bruttó és a nettó mediánérték növekedése (15 és 16,5 százalék) is az előző évhez viszonyítva elmarad az átlagnövekedéstől.

A nemzetgazdaság egészében, tehát az 5 főnél kisebb vállalatokat is beleértve 17 százalékkal nőtt a bruttó átlagkereset, de 15,5 százalékkal nőtt a rendszeres bruttó átlagkereset is, ami azt jelenti, hogy a bérek kifejezetten gyorsan nőnek Magyarországon. 

Az inflációról és az áremelkedésekről, illetve az ezzel kapcsolatos KSH-közleményről a 168 Óra legújabb számában olvashat. 

 

(Kiemelt kép: AFP)

 

 

 

Májustól Foodora néven folytatja magyarországi tevékenységét a Foodpanda, az országszerte ismert legismertebb ételrendelési futárszolgálata, amit két éve még Netpincérnek hívtak.

Gyengült a forint péntek reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben, ugyanakkor a hetet jelentős erősödéssel fejezheti be.

Emelkedett a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora este a bankközi devizapiacon reggelhez képest.