Már korábban is megbüntették a Bookingot

Sok milliárdba kerül a Bookingnak, hogy trükközött a szobaárakkal. 

2023. szeptember 15., 11:01

Szerző:

A gyorsított ágazati eljárás jelenleg is tart a Booking.com háza táján tapasztalt újbóli visszaélések miatt, ugyanakkor a holland hátterű szállásközvetítő cég még a mai napig nem tett le arról, hogy a 2020-ban rá kiszabott, 2,5 milliárd forintos GVH-bírságot lefaragja. Nem járt azonban sikerrel, az Index értesülései szerint a héten a Fővárosi Törvényszék tárgyalta az ügyet, ám a felperesi keresetet a bíróság elutasította. Az ítélet ellen nincs helye fellebbezésnek. Rajtaütésszerű helyszíni vizsgálat keretében jelentek meg a Booking.com budapesti irodájában a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálói múlt szerdán, miután a hatóság augusztus 24-én gyorsított ágazati vizsgálatot indított el. 

A Booking.com olyan szerződéses feltételeket alkalmazott, illetve üzleti gyakorlatot folytatott velük szemben, amelyet más szállásadó partnerekkel szemben nem. Így felmerült a gyanú, hogy sérült a szabadpiaci verseny a szállásadók között, közvetlenül kihathatott a szállásfoglaló fogyasztókra is. 2020 áprilisában a versenyhivatal már 2,5 milliárd forintos bírságot szabott ki az online szállásfoglaló portál üzemeltetőjére, egyúttal eltiltotta a vállalatot az agresszív értékesítési módszereinek folytatásától. 

A Booking minden fronton támadta a versenyhivatali döntést. Kedden a Fővárosi Törvényszék is tárgyalta az ügyet, de a bírság mértékének csökkentésére irányuló újabb kísérlet is sikertelen volt a Booking részéről. A Fővárosi Törvényszéken ugyanis arról tájékoztattak, hogy az ügyben „a Kúria megállapításainak figyelembevétele mellett a 2023. szeptember 12-én tartott tárgyaláson az eljáró tanácsnak abban a kérdésben kellett állást foglalnia, hogy az alperes a bírság összegét megfelelő mértékben állapította-e meg, azaz a jogszabályban foglalt valamennyi körülmény figyelembevétele mellett szabta-e ki a 2,5 milliárd forintos bírságösszeget. Az eljáró tanács ítéletében a keresetlevélben foglalt álláspontnak, érveknek nem adott helyt, így a felperesi keresetet elutasította. Az ítélet ellen nincs helye fellebbezésnek.”

(Kiemelt képünkön:A Booking.com főhadiszállásának külseje. Fotó: Koen van Weel / ANP MAG / ANP via AFP)