Rajtaütött a GVH a Booking.com irodáján

Rajtaütésszerű helyszíni vizsgálatot tartott a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Booking.com budapesti irodájában.

2023. szeptember 6., 14:38

Szerző:

„A gyorsított ágazati vizsgálatok során a GVH a versenytörvény felhatalmazása alapján – bírói engedéllyel – helyszíni kutatást (rajtaütést) is tarthat. Ez a hatékony és gyors beavatkozást lehetővé tevő eszköz azt támogatja, hogy a GVH a piaci zavarok feltárásához és kezeléséhez szükséges információkat összegyűjtse” – adta válaszul a GVH az Index kérdésére. 

Előzetes értesítés nélkül több helyszínre is kiszálltak a versenyhivatal emberei az elmúlt két napban, többek között a Booking.com irodáját is meglátogatták – őket kedden és szerdán is. 

A Gazdasági Versenyhivatal korábban gyorsított ágazati vizsgálatot indított a vállalkozás ellen, mivel a gyanú szerint a Booking.com szerződési és szerződésteljesítési gyakorlata miatt sérülhetett a piaci verseny. A GVH-hoz kevesebb mint egy hónap alatt 28 panasz érkezett a szállásdíjak visszatartása miatt.

 

 

A Booking.com azt állítja, a kifizetések késés mögött szoftvercsere áll, a korábbi informatikai rendszer a partnerhálózat ugrásszerű növekedését és a nyári szezon terheltségét már nem bírta, az új rendszert pedig még nem tudták megfelelően működésbe állítani.

A GVH-nak 30 napja van a vizsgálat elkészítésére, a határidő indokolt esetben összesen kétszer 30 nappal meghosszabbítható. A versenyhivatal egyszer már megbírságolta a Booking.com holland üzemeltetőjét, 2020-ban minden idők legmagasabb versenyhatósági bírságát, 2,5 milliárd forintot szabott ki a cégre.

(Kiemelt képünk illusztráció: a Booking.com főhadiszállásának külseje. Fotó: Koen van Weel / ANP MAG / ANP via AFP)